Új magasugrás világrekord, motorkerékpárral

2002.02.19. 14:53

 
   
   

A spanyol Jordi Pascuet felállította a motoros magasugrás világcsúcsát egy triál motorkerékpár kormánya mögött. Az új csúcs pontosan 4.50 méter. Pascuet a világcsúcsot egy TV show alkalmából ugrotta, ahol egy másik spanyol triál sztár csapattársával, Marcel Justribó-val szerepelt.

Mindketten túlugrották az előző világrekordot, amelyet a szintén honfitárs David Cobos tartott 4.20 méterrel. Az ugrást egy tipikus fedett csarnokban hajtották végre, és egy felszálló rámpát helyeztek az átugrandó léc elé. Mindkét motorosnak három kísérlete volt, minden egyes kiválasztott magasságon, mint ahogy a normális magasugrásban is van. Amikor egy magasságot átugrottak, 10 centiméterrel emelték a lécet. Justribó 4.30-nál esett ki, Jordi Pascuet egyenként vette a kihívásokat, amíg át nem vitte a 4.50-es magasságot a második kísérletére.

A Gas Gas motoron versenyző csúcstartó még nekirugaszkodott a 4.60-as magasságnak is, de mindháromszor leverte. A katalán motoros végül így magyarázta tettének okait: "Nagyszerű, hogy megdöntöttem a rekordot, mert ez egy kicsit más, mint amire egyébként normál esetben felugratunk. Rendszerint természeti környezetben motorozunk, de ez alkalommal egy TV stúdióban kellett végrehajtanom az ugrást, kamerákkal körülvéve, a nézőközönség figyelmének középpontjában. Tudtuk, hogy a 4.20 m jelzést igen nehéz lesz majd átugrani, de ahogy ez sikerült, megkétszerezte elégedettségemet."