Motoros az űrben

2002.02.26. 10:59

 
   
   

Duane Carey 24 éve tagja az AMA-nak, azaz az Amerikai Motorkerékpáros Szövetségnek. Persze ezen túl még asztronauta is. A Nasa az AMA zászlaja alatt ereszti 11 napra a világűrbe, na persze nem motorozni. 2002. február 28-án, azaz csütörtökön, hajnali 6 óra 48-kor indul a misszió, feltéve, ha minden jól alakul. Carey-t egy 2,250 tonnás, 1700 milliárd dolláros űrrakéta viszi a világűrbe majd a 11. napon érkezik vissza a Földre.

Carey a Nasa vadászpilótája, és repült már mindenféle kísérleti repülőgéppel, a leggyorsabbaktól kezdve a legegzotikusabb fajtákig, de még mindig azt vallja, hogy a motorozást mindezeknél jobban élvezi.
Az AMA zászlaját magával viszi az űrhajós a csillagok közé, ezt az ereklyét később a motoros szövetség főhadiszállásán szándékoznak kiállítani. Persze nem a zászló utaztatása a cél, hanem feladatuk orbitális pályára állítani egy űrkutató állomást.

A Föld körüli pályán az űrhajó 17000 mérfölddel halad óránként, a Földet érés pedig 225 mérföld körüli sebességgel történik. 0-ról 17000-re 8 perc alatt gyorsul a rakéta. Ezekhez az adatokhoz mérten kicsit viccesnek hangzik Carey motorozás-repülés összehasonlítása, és reméljük, hogy úgy van, ahogy mondja: "Sokkal jobban szeretek motorozni, mint repülni, de sokkal jobb pilóta vagyok, mint motoros."