Az Italjet új robogója, autós beütésekkel

2002.02.26. 13:02

 
   
   

Az Italjet forradamian új robogója, a Scooop egy meglehetősen futurisztikus, agilis hibrid a gyártó szerint. Hasonlít egy robogóhoz, de egy kiskocsi előnyeit is ötvözi képességei révén, amelyek a biztonság és a komfort szavakkal jellemezhetőek. A háromkerekű Scooop bemutatásával egy új piaci szegmenst céloz meg az Italjet, méghozzá egy olyat, amely eddig nem is létezett. Ebben a kategóriában a hangsúly a biztonságon, a kényelmen, és sokoldalúságon van.

A Scooop-ot még a Milánói Motorshow-n mutatták be tavaly, és a kiállítás egyik legnagyobb meglepetése volt. A kígyózó formaterv, a szélvédő egyedi formája, a VW Beetle formájú sárvédői, és a dupla első fényszórója mind esztétikai élményt nyújt a szemlélőnek. A felmérések azt mutatják, hogy ez a modell fontosabb szerepet kap egy egyszerű művészi megbecsülésnél.

A Scooop féktávja 37 százalékkal rövidebb, mint egy hagyományos robogóé. A két első kerék, ahol a fékező erők koncentrálódnak, garantálja a hihetetlenül rövid féktávokat. Ez azt is jelenti, hogy a jármű igen nehezen veszti el stabilitását. Egy 60 km/h-val vett kanyarban a tapadás 42 százalékkal növekszik, garantálva ezzel egy magasabb biztonsági szintet még nedves úton is. Frontális ütközés esetében az ütközési energiát 22 százalékkal jobban nyeli el a Scooop felépítése a hagyományos robogókénál mért értékeknél.

A Scooop sokoldalúsága valószínűleg a legnagyobb szenzációja. A futurisztikus Plexiglas tető mindössze két kattintással a helyére rakható, ha esetleg eleredne az eső. Míg a kerekek szántalpakra cserélhetőek nagy havazás esetén. A Scooop rendelkezik még utazó csomaggal, amelyben két oldalsó táska, egy hátsó csomagtartó, és egy első kis rekesz foglaltatik benne. A minden szempontból forradalmi termék kezdetben 4 színben lesz rendelhető (ezüst/vörös, ezüst/sárga, ezüst/fekete, ezüst/antracit szürke), háromféle erőforrással (50 köbcentis 2 ütemű, 125 és 150 köbcentis 4 ütemű).

Valószínű, hogy nagyobb és sokkal erősebb motorok is kaphatók lesznek majd a Scooop-hoz a jövőben. Az Italjet, amelynél Talmácsi Gábor is versenyez idén, 2002 tavaszára szállítja a szalonokba az igazán újszerű "robogót".