A motorkerékpárok fejlődése a 20. században

2002.02.27. 09:21

 
   
   

Basella egy kis falu a spanyol Lleida városa mellett. Itt lelt otthonra a motorkerékpárok világát bemutató legfrissebb installáció. A kétkerekű gépek fejlődését ábrázoló kiállítás a Museo de la Moto elnevezést kapta, és több mint 80 motorkerékpár tekinthető meg a helyszínen. Ezek mind valamilyen nagyszerű történelmi értéket képviselnek, és technikailag vagy a sport szempontjából nézve mind rajta hagyta a maga névjegyét az iparág elmúlt több mint egy évszázados történelmén.

A spanyol falucska, amelyben a kiállítás megtalálható a Lleida és Andorra közti főút mellett terül el. A gyűjtemény magja Mario Soler-nek és két fiának köszönhető, akiknek több mint 30 éves munkája fekszik a tárlatban. A tulajdonosok úgy vélik, ez a legnagyobb és eredeti részleteiben legjobban megőrzött motorkerékpárokból álló tárlat egész Spanyolországban. Az összes kétkerekű olyan állapotban pompázik, mint ahogy első alkalommal kitolták őket a gyárból, és valódi művészi élményt nyújtanak a motorkerékpárok szerelmeseinek.

 
   
   

A múzeumban ezen kívül megtekinthetőek még a korabeli reklámok, fotográfiák, és más egyéb dokumentumok, valamint tárgyak, amelyek segítik a látogatót abban, hogy igazán átérezze a motorkerékpár fejlődését a 20. században. A fő kiállító terem területe összesen 1000 négyzetméter, amely két szinten oszlik el. A felső emelet az állandó tárlatnak ad helyet, amely jelenleg 24 különféle márkából 41 motorkerékpárt foglal magába. Kimagaslik a kollekcióból a hat darab angol Norton, egy 1924-es Colonial, egy 1918-as 750 köbcentis Swiss Motosacoche GS, és egy 1952-es, négyhengeres 500 köbcentis Danish Nimbus.

A kiállítás másik részét Motos Campeonas-nak nevezik, és magát a múzeum megnyitását ünneplik vele. Ez egészen áprilisig lesz látható, és további 43 motort vonultat fel különféle versenyekről, a spanyol, az európai és a világbajnokságok győztes gépei láthatóak közöttük.