Technikailag felfrissült a KTM univerzális endurója

2002.02.28. 12:48

 
   
   

Amióta a KTM kibocsátotta a 400 EXC Racing modelljét, a versenyzők és szurkolók egyaránt nagy kedvvel fogyasztják az osztrák gyár csemegéjét. A gyors és agilis motor egy univerzális enduró. 2002-re számos technikai változtatást hajtottak rajta végre a mérnökök. Az egyhengeres, 4 ütemű erőforrása végre elektronikus önindítót kapott szériában, természetesen a biztonság kedvéért a berúgókart is meghagyták rajta. Az üléspozíció a módosítások után sokkal ideálisabb az endurós testtartáshoz.

A 400-as várhatóan továbbra is az osztrák gyártó egyik legkeresettebb modellje marad. Eddig is igen sikeres volt mind a terepen, mind a közutakon, bár nyilván nem a kiépített utakra szánja a KTM. Ennek oka az igen fejlett felszereltségében keresendő: 6 fokozatú sebváltó, vízhűtés, többtárcsás, nedves kuplungszerkezet, és 8.5 literes üzemanyagtank. A 400-as modell váza króm-molibdén ötvözetből készül, a segédvázhoz alumíniumot használnak. Elől 260 mm, hátul 220 mm átmérőjű féktárcsa teljesít szolgálatot.

A 400-as kistestvéreként idén megjelent egy 250-es modell is a KTM kínálatában, a szintén négyütemű EXC 250. A negyedliteres gép sok technikai részletében megegyezik nagyobb testvérével, és a KTM jellemzése szerint a legjobban kezelhető gép a gyártó telivér endurói közül.