Idén 75 éves a BMW egyik legsikeresebb darabja

2002.03.01. 09:00

 
   
   

Idén a BMW megemlékezés sorozatot rendez a gyár történetének egyik legsikeresebb modelljének, az R 47-es 75. születésnapjával kapcsolatban. A bajor cég 1923-ban tette meg első lépéseit a motorkerékpár gyártásban az R 32 típus bevezetésével. Azóta a BMW neve örökre a motorkerékpárok világához kapcsolódott, és évről évre új modellekkel jelentkeznek a piacon.

2002-ben a gyár megünnepli néhány keresett modelljének megszületését, elsősorban az R 47-esét. A BMW R 47 először 1927-ben került sorozatgyártásba Münchenben, és mint a sportos R 37 utódját mutatták be a világpiacon. Ettől az időponttól a BMW megkezdte hírnevének építését sportsikerei révén, amelyhez az R 37 volt a kiindulási alap, bár ennek a modellnek a technikai megoldásai arra predesztinálták, hogy csak egy szűk vásárlói réteg tudhassa magáénak. Ellentétben ezzel, az R 47-es sikérnek kulcsa az alacsony előállítási költsége volt, amelyet a sorozatgyártás bevezetése tett lehetővé. Az 1850 német márkás ár elfogadható volt egy ilyen motorért.

Az R 47 a gyári motorok listájának élén járt, futamgyőzelmet szerezve 500 köbcentis kategóriában. Olyan győzelmek, mint amilyet Ernst Henne ért el a Karlsruher Wildpark Rennen-en az R 47-essel megalapozták a BMW motorkerékpárok hírnevét. Ez a hírnév egészen napjainkig tart a több mint 100 eddig bemutatott különféle modellen keresztül a másfélmillió eladott BMW márkájú motorkerékpáron át.