A négyütemű robogóké a jövő

2002.03.07. 12:50

 
   
   

Az Aprilia mindig gondoskodik róla, hogy robogói külleme a legutolsó trendet tükrözze. Ennek legújabb példája az olasz gyártó által bemutatott Scarabeo 100 négyütemű, nagykerekű modellje. Az újdonságot az olasz tervezők két fő szempont szem előtt tartásával alkották meg: maximális környezetbarát technológia, és minimális fogyasztás. Amióta a Scarabeo a piacon kapható, mindig a stílus és a megbízhatóság példaképe volt a robogók között. Most, hogy a négyütemű blokkot belerakták, két újabb erénnyel gazdagodott: kisebb a légszennyezése, és kisebb a fogyasztása. Ezzel a motorral már teljesíti a kétkerekűeknek előírt Euro1 környezetvédelmi normákat.

A négyüteműek amellett, hogy kevesebbet fogyasztanak benzinből, az olajfogyasztásuk szinte zérus. A 7.5 literes tank, és a jó fogyasztás egy kb. 300 kilométeres hatótávolságot engedélyez a 100-as Scarabeo-nak, ami igen jó értéknek számít. A Scarabeo másik különlegessége a robogós piacon a 16 col átmérőjű kerekei, amelyekkel könnyedén veszi a nagy méretű úthibákat, így a pesti utakon igazán nagy biztonságérzettel vezethető majd a gép. A vázat és a futóművet számos technikai újítással fejlesztették tovább a gyáriak, ezek szintén a manőverezhetőséget és a megbízhatóságot szolgálják.

Mindezek felbecsülhetetlen értékeket jelentenek a gyors és biztonságos közlekedésben a zsúfolt városi utcákon. A formatervező osztálynak nehéz feladat jutott, továbbfejleszteni egy nagyon jól eltalált dízájnt. Azonban sikerült a klasszikus formát modern vonalakkal felfrissíteni. A krómozott elemek, a borításba integrált irányjelzők, az új műszerfal, és a módosított grafika mind az enyhe átformálás részei. Az utas egy kényelmes hátsó lábtartón pihentetheti végtagjait mostantól, a vezető dolgát pedig az egy kulcsos rendszer könnyíti meg, amely a motor indítását, és a hátsó csomagtartó zárásának feladatát egyaránt ellátja. A robogó megkapta az Aprilia "Body Guard" névre keresztelt indításgátló rendszerét.