A motorosoknak továbbra sem kell fizetniük

2002.03.13. 08:59

 
   
   

London polgármestere, Ken Livingstone, bejelentette, hogy személy szerint kitart a londoni forgalmat megadóztató 5 Fontos napi útdíj mellett, amelyet a London belső kerületeit átszelő forgalomra vetne ki. Szerencsére a motorosok és a robogósok mentesülnének ezen adófizetési kötelezettség alól.

A 25 Fontos (kb 10.000 forintos) heti extra költség bizony már a kényelmes londoni autósokat is elrettentheti a városban való furikázástól, és várhatóan egyre több autós nyergel át valamely hasonlóan kényelmes, de sokkal olcsóbb és gyorsabb robogó használatára. A messzebbről munkába járóknak egy nagyobb méretű robogó, vagy motor beszerzése javasolt, ha el akarják kerülni az útdíjat.

A kérdéses terület egyébként egy 8 négyzetmérföldes belső része London városának. A tervezet alapján hétköznap reggel 7-től, délután 6.30-ig vonatkozna az autókra a díjfizetési kötelezettség, hogy ha a városi vezetés elfogadja a polgármester indítványát.
Megjegyzésként remélem, hogy a belső budapesti forgalomra pár éven belül hasonló adófizetési kötelezettség kivetése kerül, és az angol motorosok pozitív diszkriminációja követendő példa lesz Budapest vezetői számára. Sajnos ez a pozitív megkülönböztetés az autópálya használati díjak megállapításánál sem kedvezett a hazai motorosoknak, akik az autósokkal egy díjkategóriába tartoznak, és kb. negyed-ötöd annyi súllyal terhelik az autópályát, mint egy személygépkocsi_