A KTM a MotoGP világába tart

2002.03.13. 12:22

 
   
   

A KTM mindenki által elismert kiváló terepmotorjairól. Most azonban a MotoGP legfelső kategóriájában bevezetett változásoknak köszönhetően sok, a gyorsasági motorsportban új gyártónak számító cég szeretné magát megmutatni a motoros világnak ezen a tájékán. A KTM MotoGP felé fordulását feltételezhetően az vezérli, hogy szeretne betörni az utcai gépek világába soron következő modelljeivel.

Fejlesztés alatt áll többféle motorkonstrukció, ezek közül az egyik legígéretesebb egy 1000 köbcentis V4-es, amely egy utcai sportmotor alapja lehet. Bár a cég főként terepmotorjairól ismert, a GP által kívánja a márkanevet bevezetni az utcai motorosok világába. A KTM utcai superbike megjelenése egybeesik majd a MotoGP részvétel kezdetével, azaz mindkettő 2005-re várható. Ezután utcai motorok egész sorozatát szándékozik bemutatni az osztrák gyártó.

A gép a V4-es, 16 szelepes blokkot fog használni, persze más-más felépítéssel. Az erőforrás 72 fokos V motor lesz, közel a 990 köbcentis kategória limithez, és igen rövid löketű, amely lehetővé teszi a magas fordulatszámokat, és így a magas fajlagos teljesítmény elérését.

A KTM vezérigazgatója, Stefan Pierer elmondta: "A V4-es alkalmazása mellett vagyunk, mivel egy erőteljes motort szeretnénk kifejleszteni anélkül, hogy túlságosan drága technológiát alkalmaznánk. Egy utcai motort is szeretnénk kihozni, amely többé-kevésbé versenyképes. Nehéz megmondani pontosan, hogy ez mikorra kerül eladásba. Eredetileg 2004-ben szándékoztunk belépni a GP világába a versenymotorunkkal. Realisztikusan nézve, úgy gondolom 2005-ben fogunk vele először versenyezni. Azonban az erőforrás már ez év végén működni fog."