Ninja ZX-RR, az új Kawasaki versenymotor

2002.03.26. 15:32

 
   
   

A Kawasaki tavaly szeptemberben, a párizsi motorkiállításon jelentette be részvételi szándékát a MotoGP Világbajnokságon. A gyár végre nyilvánosságra hozott néhány adatot új MotoGP versenygépéről. A hivatalos információban némi technikai adat mellett a motor design-ra is fény derül.

A motor folyadék-hűtéses, DOHC vezérlésű, soros négyhengeres ízig-vérig Kawasaki blokk. A motor lökettérfogata valamivel 990 cm3 alatt van, az új FIM szabályoknak megfelelően. Összehasonlítva a jelenlegi Kawasaki superbike-okkal, alakja jóval áramvonalasabb lett. Az új gép szögletes formáit úgy fejlesztették ki, hogy a lehető legjobban kiküszöböljék a fellépő turbulens áramlásokat.

 
   
   

Akira Yanagawa tesztpilóta először a Malajziai Sepang versenypályán tesztelte a Kawasaki versenygépét. "Először motoroztam ezen a versenypályát, de a motor annyira könnyen kezelhető, hogy igazán jó időket sikerült így is mérnünk. A tavaly tesztelt superbike-okhoz képest azt tapasztaltam, hogy az új gép karakterisztikája nem sokban különbözik, valószínűleg ezért találtam rajta ennyire könnyűnek a motorozást. Ez azonban egy MotoGP motor, és nagyon sok mindent ki kell még rajta próbálnunk. Mindenesetre alig várom, hogy a motor felvegye végső formáját."

A csapat igazgató, Takashi Yasui így nyilatkozott a legfrissebb eredményekről: "Összességében a teszt nagyon pozitív volt. Mivel Akira most először tesztelt a Sepang pályán, nincsenek direkt összehasonlító adataink, mindenesetre folyamatosan javultak a mért köridők. Természetesen a motor még folyamatos fejlesztés alatt van, de a teszteredményekből az derült ki, hogy jó nyomon járunk."