Erik Buell az Hírességek Csarnokában

2002.03.27. 09:31

 
   
   

Erik Buell, aki alapítója, és jelenleg elnöke és technikai vezetője a Buell Motorcycle Company-nek, ünnepélyesen bekerült az amerikai Nemzeti Motorkerékpár Hírességek Csarnokába a Daytona Bike Week ideje alatt.

Amerika egész területéről származó motorkerékpár rajongókból álló voksoló bizottság elismerte Erik Buell úttörő munkáját a fejlesztésben, megkülönböztetve a Streetfighter és Sportfighter motorkerékpárokat, amelyek a nevét hordozzák.

Erik Buell motorkerékpározás iránti szeretete a Pitttsburgh Egyetemen eltöltött tanuló éveire nyúlik vissza, amikor végigdolgozta iskolai éveit, mint szerelő és egyedi motorépítő. 1973-ra már elismert motorversenyző volt, és gyorsan haladt a profi versenyzők ranglétráján felfelé. Buell 1984-re az Amerikai Motorkerékpár Szövetség Formula 1 Divíziójában versenyzők független gyártójaként vált ismerté. Később eldöntötte, hogy partnert keres a nevével fémjelzett márka jövőbeni erősödéséhez, és 1998-ban ez az együttműködés odáig vezetett, hogy partnere, a Harley-Davidson felvásárolta a Buell Motorcycle Company nagyobbik részét.

Felvétele a Nemzeti Motorkerékpár Hírességek Csarnokába elismerése a radikális és innovatív formatervező filozófiájának. A tömeg központosítás, az alacsony rugózatlan tömeg és a vázmerevség mind alapelemei Buell hozzáállásának a motorkerékpár tervezéshez, és a vágya, miszerint izgalmas és ösztönös, a valós világnak megfelelő motorkerékpárokat gyártson a valós világ motorosainak.

Erik Buell ezzel az elismeréssel olyan nagyságok köze került be még életében, mint Willie G. Davidson, Jim Davis, és Joe Parkhurst.