A Suzuki is utcai GP replikát fontolgat

2002.04.03. 10:04

 
   
   

A Suzuki egy utcai változatot épít az idei MotoGP szezonban nemsokára debütáló GSV-R versenymotorjából, amely 2004-re a boltokba kerül. A cég nem rajongott lerántani a motor részleteiről a leplet, bár a Suzuki MotoGP részlegének főnöke, Garry Taylor elmondta, hogy az utcai változat megjelenése gyakorlatilag biztos. Hozzátette még: "Nyilvánvalóan érthető lépése lesz ez a Suzukinak. A Suzuki a versenyzést a típusfejlesztés egy módjának tekinti. Az egyik ok, amiért az embereket oly annyira izgatja a 4 ütemű GP motorok megjelenése, az hogy ezeknek a gépeknek fontos szerepe lesz az utcai motorok fejlődésében. Éppen ezért nem tudom elképzelni, hogy ne jönne ki egy utcai változata a Suzuki GP motorjának."

 
   
   

A Suzuki döntése a GP motor átnevezéséről XRE0-ról GSV-R-re is ezt látszik igazolni. Az utcai változat utánozni fogja a GP motort, de az idomzat alatt természetesen nem sokban fog rá hasonlítani. A GP szabályok ugyanis egyértelműen kijelentik, hogy a GP motoroknak prototípusoknak kell lenniük, amelyek alkatrészei nem lehetnek sorozatgyártásúak. Így a versenygépeken használt alkatrészek óriási költsége megakadályozza azt is, hogy ezeket közvetlenül a sorozatgyártású motorokon felhasználva viszontláthassuk. Amit kapunk majd, az egy 1000 köbcenti körüli, 180 lóerős V4-es motor, szorosan a GSV-R 210 lóerős, 990 köbcentis erőforrására építve.

A 160 lóerős GSX-R 1000 egészen biztosan gyártásban marad, amíg az utcai Suzuki GP replika meg nem jelenik. Sőt, talán még utána is, mert az újdonság ára meglehetősen borsos lesz.