A Harley európai kilátásai

2002.04.03. 16:22

 
   
   

A Harley-Davidson rajongóinak minden bizonnyal többet kell majd fizetniük új motorkerékpárjaikért az Európai Unió területén, mivel az EU és az USA kereskedelmi háborújában az Unió főnökei a bűntető vámokkal sújtandó amerikai termékek listájára feltették a HD termékeit is.

Történt minden azután, hogy az amerikai hatóságok extra adót szabtak ki az európai acél Amerikába történő bevitele után. A Harley talán azért került az importjukban korlátozandó termékek listájára, mert a cég központja Wisconsin-ban található, amely a 2000-es elnökválasztás egyik kulcsfontosságú helyszíne volt, és ennek az államnak a támadása a Harley-n keresztül ronthatja George Bush újraválasztási esélyeit.

Ha Bush nem változtat az acél behozatalát sújtó tarifákon, vagy Amerika nem fizet az EU-nak kompenzációs díjat, sokkal többe kerül majd Európába importálni a Harley motorokat, amely aztán a bemutató termek áraiban is jelentkezni fog. Magyarországgal kapcsolatosan egyelőre ez az intézkedés valószínűleg nem generál árnövekedést, de az EU tagságunk közeleg_