Talmácsi a 13. körben kiesett

2002.04.09. 12:20

 
   
   

125 köbcentis versenyek

Mindenki nagyon várta már a verseny napját, április 7-ét, nézők versenyzők egyaránt. Az első futam (Suzuka, Japán) legfontosabb kérdése az volt, hogy miként szerepelnek majd a 4 ütemű gépek. Természetesen a mi számunkra fontos volt az is, hogy a két magyar résztvevő milyen eredménnyel mutatkozik be az idény első futamán. Nos a dolog felemásra sikeredett sajnos.

A 125 köbcentisek szakadó esőben álltak fel a rajthoz. Talmácsi az egész hétvégén műszaki gondokkal küszködve a 31., míg Tóth Imre újoncként a 35. rajtpozíciót foglalta el. A rajtot a német Steve Jenkner, a cseh Jaroslav Hules és a spanyol Daniel Pedrosa kapta el remekül a 18 körös versenyen. Talma sem rajtolt rosszul, 31-ről a 20. hely környékére lőtte fel magát, és a szakadó esőben számíthattunk további előrenyomulására. Sajnos nem így lett, műszaki problémák miatt (erőtlen motor, leesett váltókar) a 13. körben ki kellett állnia.

 
   
   

Az első körökben Jenkner és Hules mindent egy lapra tett fel, és halált megvető bátorsággal siklottak a vizes pályán. Az első 6 körben 5 versenyző esett ki, ekkorra a versenyt továbbra is a Jenkner-Hules páros irányította 8 másodperccel lerázva az üldözőiket. Utánuk a francia Arnaud Vincent következett, a mindössze 16 éves olasz Bianco-val a nyakán. Az 5-6. helyeken Azuma, és a tavalyi világbajnok Poggiali motorozott. Nem sokkal később Hules átvette a vezetést Jenknertől, de a cseh fiú két kanyarral később túl nagy gázzal próbált kigyorsítani és a sóderágyban fejezte be.

Jenkner gumi problémák miatt a boxba állt ideiglenesen, így Vincent örökölte meg az első helyet, amelyet a verseny végéig ki sem adott a kezéből. Bár mögötte a Poggiali, Sanna, Cecchinello, Ueda, Giansanti ötös keményen küzdött a helyekért, de Vincent a verseny első szakaszában megszerzett 8 mp előnyéből a végére még másfelet meg tudott tartani, így élete harmadik futam győzelmét szerezte meg. Az üldöző Poggiali, Giansanti, Ueda hármas mindent megtett egymás bosszantása miatt.

Ueada az utolsó kanyarban hibázott, kiszaladt a pályáról, és a biztos harmadik helyét dobta el, de még a negyediket sikerült azért megkaparintania. Az újonc Tóth Imi a 18., utolsó előtti helyen futott be.

A 125 köbcentis Japán Nagydíj végeredménye:

1. Arnaud Vincent (Aprilia)
2. Mirko Giansanti (Honda)
3. Manuel Poggiali (Derbi)
4. Noboru Ueda (Honda)
5. Simone Sanna (Aprilia)
6. Shuhei Aoyama (Honda)
7. Angel Rodriguez (Aprilia)
8. Daniel Pedrosa (Honda)
9. Lucio Cecchinello (Aprilia)
10. Gino Borsoi (Aprilia)