Angliában rossz szemmel nézik az utcai kaszkadőröket

2002.04.18. 12:35

 
   
    "Ez nem egy kaszkadőr figura biztos úr, csak egy egér futott át az első kerekem előtt!"

Bizony szigorú idők járnak Angliában a kaszkadőr hajlamokkal megáldott motorosokra. A rendőrség ugyanis megalkotta az Antiszociális Viselkedés esetére alkalmazott utasítások követendő szabályzatát. Ezt azokra a motorosokra kell alkalmazni, akik folytatólagosan hajtanak végre kaszkadőr-mutatványokat a közutakon, nem szabályos rendszámtáblával vagy hátsódobbal közlekednek, avagy veszélyesen motoroznak.

Az Antiszociális Viselkedés Szabálykönyve tulajdonképpen bírói végzés alapjául szolgál. Így ha Angliában elkapják a szabálysértőt, könnyen börtönbüntetés lehet mostantól az ügyből, amelynek maximális mértéke 5 év lehet. A szabályzat egyik megalkotója elmondta, hogy szándékukban áll videokamerákat használni, hogy ezzel támogassák meg a rendbontók elleni büntető ügyeket. Későbbiekben a szabálytalan rendszámtáblák és kipufogódobok ellen is megfelelő eszközöket kívánnak bevetni.

Véleményem szerint ezen rendelkezések az angol motorosokban nagy ellenszenvet fog kiváltani, mert egyébként sem mennek 1-2 trükkért a szomszédba. A hangos hátsódob meg sok esetben a balesettől menti meg a motorost, mert a tájékozódni képtelen autósok hallására rásegítve elkerülhető sok borulás. Remélhetőleg a magyar hatóságoknak sok ideig még nem lesz idejük ilyesmikkel érdemben foglalkozni.