Csapattársak ölték egymást az első helyért

2002.05.02. 14:17

 
   
   

Idén a Szupersport Világbajnokság, - ahol a 600 köbcentis 4 hengeres, és 750 köbcentis 2 hengeres motorkerékpárok versenyezhetnek - igen érdekesen kezdődött. A legutóbbi két versenyt az az Andrew Pitt nyerte meg, aki tavaly úgy lett világbajnok, hogy egyetlen egy futamot sem nyert. Ráadásul az általa hajtott Kawasakit tartják a szakemberek a legkevésbé versenyképes motornak.

A Yamaha pályának tartott Sugo-ban a szupersport versenyzésre igen alkalmas R6-osok pilótái visszavágásra készültek az első három futam miatt, mindezt a gyáriak szigorú figyelő tekintete előtt. Persze a másik két nagy japán gyártó, a Honda és a Suzuki csapatai is presztízs meccsnek fogták fel a hazájukban megrendezett futamot.

 
   
   

A pénteki edzésen Katsuaki Fujiwara (Alstare Suzuki) birtokolta a rajtkockák első helyét, igaz mindössze 1 ezredmásodperccel a Fabian Foret (Ten Kate Honda) előtt. A szupersport-versenyek kiegyenlítettségét jelzi hogy az első 14 pilóta eredménye között mindössze 1 másodperc volt a különbség! A szombati edzésen szintén együtt maradt időeredményeket tekintve ez a 14-15 versenyző. Az időeredményét tovább javító Fujiwara megtartotta a pole pozíciót, mögé csapattársa Stephane Chambon zárkózott fel. Őket Casoli a Yamaha-val, majd Muggeridge egy Honda-val követte az első sorban. Foret csak a második sor elejére volt jó, mivel pénteki eredményén már nem tudott javítani. A tavalyi világbajnok és az idei pontversenyt vezető Pitt mindössze a 13. edzésidővel tudta magát kvalifikálni, bár ez csak 1 másodperces hátrányt takart az első rajthelytől. Említést érdemel még Iain Macpherson és Tatsuya Yamaguchi összetűzése, amely után a japánnak három törött csont keletkezett a bal kezében.

 
   
   

Az idő itt sem volt túl verőfényes, sőt kifejezetten hűvös, borongós kép jött át a kamerákon. A rajtot az első sorból indulók hibátlanul vették, és Chambon-Fujiwara-Casoli-Muggeridge-Foret sorrendben jöttek el. Az első körben már láthattunk némi olasz indulatot, amikor Vermeulen hátulról ütötte ki Bontempi Ducati-ját egy rosszul sikerült kanyarvétel eredményeképpen. A két Alstare Suzuki pilótát Casoli már az első három körben leelőzte, és általa vezetett trió szépen elhúzott a többiektől. Azonban győzelemre esélyes Casoli a verseny közepén hibázott, majdnem kiesett, de az 5. helyre még vissza tudott kecmeregni. Közben James Witham bukott, és a jó képességű brit már megint 0 pontos futamot produkált. Foret Casoli bukásával feljött a 3. helyre. Az ekkor még 4. Muggeridge folyamatosan szakadt le tőle, akit a 18. körben Casoli utol is ért, majd megelőzte.

Az ausztrálnak még a befutónál sem volt szerencséje, ugyanis a jól hajrázó Kellner 1 ezredmásodperccel vette el tőle a biztosnak látszó 5. helyét. Bár edzésideje nem volt túl fényes Pitt-nek, de a tapasztalt róka még így is 7. helyre kormányozta be a Kawa ZX6-R-t. Az utolsó 10 körben az elől haladó két csapattárs szikrázóan kemény csatát vívott egymással. Mintha Chambon és Fujiwara nem is egy csapatban versenyezne, úgy ütötték egymást, a vezetők meg mérték a vérnyomásukat a boxban. Chambon rontott a végén, amit Fujiwara megpróbált kihasználni, de kis francia annyira erőszakos volt, hogy a japán képtelen volt kihasználni a pillanatnyi megingását. Így a futam végén Chambon-t 0.282 másodperccel előbb intették le mint japán csapattársát.

A Szupersport VB futamának végeredménye, Sugo - Japán:

1. Stéphane Chambon (Suzuki GSX-R600) 39p 07.182mp
2. Katsuaki Fujiwara (Suzuki GSX-R600) +0.282mp
3. Fabien Foret (Honda CBR 600F) +5.995mp
4. Paolo Casoli (Yamaha YZF R6) +8.194mp
5. Christian Kellner (Yamaha YZF R6) +12.435mp
6. Karl Muggeridge (Honda CBR 600F) +12.436mp
7. Andrew Pitt (Kawasaki ZX-6R) +27.086mp
8. Werner Daemen (Honda CBR 600F) +29.190mp
9. Kevin Curtain (Yamaha YZF R6) +29.588mp
10. Jörg Teuchert (Yamaha YZF R6) +29.603mp

A Szupersport VB pontversenyének állása 4 futam után:

1. Stéphane Chambon 77 pont
2. Andrew Pitt 70 pont
3. Fabien Foret 59 pont
4. Christian Kellner 47 pont
5. Katsuaki Fujiwara 33 pont
6. James Whitham 30 pont
7. Piergiorgio Bontempucati 30 pont
8. Jörg Teuchert 30 pont
9. Paolo Casoli 30 pont
10. Alessio Corradi 26 pont