A gumik játéka

2002.05.03. 13:08

 
   
   

Kis termetű emberek eszeveszett versenye. Legtöbbször ez a megfelelő jellemzés a 125 köbcentisek futamára. Az első, Japánban tartott versennyel ellentétben a dél-afrikai Welkom versenypályáján egész hétvégén kiváló, verőfényes idő segítette a versenyzőket. Már amelyiket, mert úgy tűnik Talmácsi Gábor Italjet-jének teljesen mindegy, hogy milyen idő van.

Sajnos az első két futam után úgy tűnik Gábor belenyúlt a nem túl jóba. Az Italjet az adatok szerint még gyengébb a többi motorhoz viszonyítva mint tavaly volt, sőt valószínűleg még a tavalyi, Honda alapokra épülő gépénél is lassabb valamivel. Gábor gépe minimum 5-10 km/h-val lassabb a hosszú egyenesek végén, úgy hogy ő általában gyorsabban jön ki valamivel a kanyarokból, mint vetélytársai. Ha nem tenné, ez a különbség még nagyobb is lehetne.

 
   
   

A pénteki edzésnapon Manuel Poggiali a világbajnoki cím birtokosa volt a leggyorsabb. Őt a fiatal spanyol torreádorok követték Pablo Nieto és Daniel Pedrosa személyében. Talma a 19., Tóth Imi a 32. volt ezen a napon. Az edzés vége előtt a cseh Jaroslav Hules egy hatalmasat bukott egy gyors kanyarban, és mozdulatlanul terült el a sóderágyon. Mint később kiderült szerencsére nem történt komolyabb baja, mindössze a kezét és a fejét ütötte be alaposan.

Szombaton a japán futam sztorija ismétlődött meg. Az ördögi Pedrosa megtréfálta a világbajnokot, és elkobozta tőle az első rajtkockát, megtartva azt a 30 perces időmérő végéig. Utánuk Nieto és Vincent alkotta az első sort, és mind a 4 pilóta 1 tized! másodpercen belüli idővel rendelkezett egymáshoz mérten. Talma a 23., Tóth Imi az utolsó, 32. edzésidővel kvalifikálta magát a versenyre.

 
   
   

A verseny

A pedálozós gépek mint megvadult méhkas húztak rá az első kanyarra, de két méhecske pórul járt egyből. Már az első kanyarban a sóderben végezte Olive és Cecchinello, majd az első kör végére Smrz, Ui és a német Nöhles is kiesett. A magyarok közül Talma szokásához híven jól rajtolt (18.), Tóth Imi sem volt már utolsó, mivel a 24. helyen láthattuk haladni. A verseny féltávjáig egy 10 fős élboly haladt az élen, amelyben az egyik versenyző orridomja a másik kipufogójától kb. fél méterre volt található. A Nieto, Poggiali, Pedrosa, Vincent, Jenkner, Rodriguez, De Angelis nevek fémjelezte gyorsvonat elszakadt a mezőny többi részétől, és egymást trükközve múlatták a körök számát.

A 13. körben Rodriguez szó szerint kiszállt a mezőnyből, és egyben a pályáról is. A 24 körös verseny végén a 7 főre olvadt vezető bolyban Poggiali, Vincent, Pedrosa és Nieto volt a komoly esélyes a győzelemre. Vincent állt az élre a vége előtt 2 körrel, mivel addig okosan tartalékolta gumiját, de Poggiali megmutatta neki miért is ő volt tavaly a világbajnok, mivel gyorsan az egyenes végén erőből visszaelőzte a franciát, és már a futam leintéséig nem adta ki kezéből a vezető pozíciót. Az utolsó körben Nieto addig erősködött, amíg majdnem elesett, így leszorult a dobogóról, mert hibázása után ketten is elmentek neki. Talmácsi Gábor a 18., Tóth Imi az utolsó előtti 23. helyen zárta a versenyt.

A 125 köbcentis Dél-Afrikai Nagydíj végeredménye:

1. Manuel Poggiali (Derbi)
2. Arnaud Vincent (Aprilia)
3. Daniel Pedrosa (Honda)
4. Steve Jenkner (Aprilia)
5. Pablo Nieto (Aprilia)
6. Alex De Angelis (Aprilia)
7. Gino Borsoi (Aprilia)
8. Simone Sanna (Aprilia)
9. Masao Azuma (Honda)
10. Anrea Dovizioso (Honda)

Versenyzői kommentárok:

Manuel Poggiali: "Nagyon boldog vagyok a győzelemmel. A verseny kezdetén nem nyomtam nagyon, mert próbáltam tartalékolni a gumikból a végére. Aztán az utolsó 5 körben már igazán elkezdtem menni, és így képes voltam megszerezni a győzelmet. Szeretnék köszönetet mondani a csapatomnak, mivel a motor nagyon jó volt egész hétvégén, és remélem, további jó eredmények fogják követni a mait."

Arnaud Vincent: "Mentem Poggiali után, amikor elkezdett feljönni az élre, de megpróbáltam annyi gumit tartalékolni a végső támadásra amennyit csak lehetett. A legfontosabb dolog a pontgyűjtés volt számomra, és a mai eredmény sok jót ígér a bajnokság hátralévő részére."

Daniel Pedrosa: "A verseny ideje alatt nagyrészt a vezetők mögött haladtam, mivel megpróbáltam a gumijaimat kímélni. Az utolsó körben Pablo hibázott egy kicsit, és így képes voltam leelőzni őt. Poggiali és Vincent túl messze voltak már, hogy beérjem őket, de boldog vagyok a végső helyezésemmel."