Hidrogénhajtású robogók

2002.05.07. 10:23

 
   
   

Egy alternatív energiák kifejlesztésére specializálódott manhattani kutatócég, és az Aprilia, Európa második legnagyobb motorkerékpár gyártója, leleplezett egy új, üzemanyag cellás energiával hajtott robogót a Párizsi Nemzetközi Vásáron.

A robogó a "MOJITO FC" nevet kapta. A környezetbarát elektromos járművet 3000 wattos üzemanyag sejt működteti, nagyon csendes, és nincs szennyezőanyag kibocsátása, ezáltal ideális városi használatra. Üzemanyaga hidrogén, és egyetlen tankolással képes megtenni 192 km-t, míg csúcssebessége legalább 35 mérföld/h, azaz 50km/h.

 
   
   

A MOJITO FC a második alternatív energiát használó robogó, amit az Aprilia és a manhattani tudósok közösen fejlesztettek ki. A szintén a két cég által létrehozott különleges jármű, az Aprilia ENJOY FC 2001-ben a Time magazintól az "Év találmánya" díjat kapta.

A társaság bízik benne, hogy az üzemanyag cellás robogó versenyképes és sok előnnyel rendelkezik az elektromos és benzines robogókkal szemben.

Az új robogó a kutatógárda által szabadalmazott üzemanyag cellás technológiát használja, amelyet a német NovArs GMBH fejlesztett ki. Az üzemanyag cella hidrogén/levegő rendszert használ. A modern anyagok és egyedülálló technológiák felhasználásával minimalizálták a berendezés súlyát és méretét, nincs szükség külön pumpára vagy speciális hűtőrendszerre. Így minden kapcsolódó elektronikával, a szelepekkel és a ventillátorral együtt összsúlya alig 6 kg. Az üzemanyag-tároló súlya csak 4.3 kg.

 
   
   

A fejlesztők szerint a robogó eléri azt a végsebességet, amit a normál meghajtású 50 és 80 köbcentis robogók tudnak, gyorsulásban pedig túlszárnyalja azokat. A ma még különlegesnek számító jármű létjogosultsága az ázsiai kontinensen következhet be először, ahol a zsúfolt belvárosok legnagyobb problémája a lég- és zajszennyezés.

A hidrogén egy kimeríthetetlen energiaforrás a világegyetemben. Gazdaságos felhasználásával belépünk a hidrogén korba. A földön kimeríthetetlen hidrogénforrás az óceánok vize. Végül a hidrogén egy könnyen hozzáférhető olcsó üzemanyag lesz és a hidrogén fogja az energiát adni otthonainknak, irodáinknak és a gyárainknak is.