200000 spanyol örült Fonsi Nieto győzelmének

2002.05.09. 10:30

 
   
   

A 250-esek futamára már jó előre fenték trombitáikat a spanyol szurkolók. Természetesen itt is jó esélyeik voltak a győzelemre, de az olasz pilóták keresztül akarták húzni a hazaiak számítását.

Edzések
Franco Battaini, aki a ponttáblázat éllovasaként érkezett Spanyolországba, végig uralta a pénteki edzésnapot. Azonban az utolsó percekben a Melandri, Alzamora, De Puniet hármas még befurakodott elé, így aztán az első edzésnap nem jól végződött az olasz fiú számára. Aztán Battaini szombaton elrendezte a dolgokat, úgy ahogy már az első napon szerette volna. Esélyt sem adva a többieknek gyűjtötte be ismét az első rajthelyet. Bár az edzés vége felé Fonsi Nieto nagyon jött rá, és elvette ideiglenesen a legjobb időt Battaini-től, azonban az olasz közvetlenül ezután egy olyan kört ment, amit már senki sem tudott megközelíteni. Azonban még ez az idő is 1 másodperccel maradt el Kato tavalyi idejénél, ami jól mutatja a japán világklasszisát. A harmadik helyen Melandri, a negyediken meglepetésre Sebastian Porto végzett a nem valami hú, de új fejlesztésű Yamaha-val.

 
   
   

A verseny
A 26 körös verseny rajtjánál Melandri-Nieto-Locatelli hármas indult meg jól, Battaini-nek azonban sikerült elrontania a rajtját. Az első körben rögtön Nieto állt az élre, Melandri, Locatelli, a fiatal ausztrál Stoner és Battaini volt a további sorrend. A 3. körben Locatelli váltotta az élen Nieto-t, míg Battaini fokozatosan tört előre, és ekkorra már a 2. helyen tanyázott. Meglepetésre Nieto (5.) kicsit visszaesett, de az első 6 lényegében egy bolyban haladt elől.

A 8. körben Rolfo jött előre, és elhúzott 1-2 másodperccel az üldözőktől, ekkor csak Melandri tartott vele. A változatos versenyben a féltávnál a Rolfo-Melandri-Locatelli hármas vezetett, mögöttük a Nieto, De Punet, Alzamora, Battaini négyes haladt pár másodperces hátránnyal. Később De Punet bukott, Locatelli pedig jókorát hibázott, így a közben az élbolyt utolérő Nieto először Melandrit, majd pár kör után Rolfo-t is meg tudta előzni, és a 200.000 néző fanatikus buzdításával kísérve szinte megszállottan haladt a győzelem felé. A hátralévő körökben már arra is jutott ideje, hogy a nézőknek integessen a helyi versenyző. Meggyőző főlénnyel nyerte meg Fonsi Nieto élete első 250-es versenyét, és nyert versenyt a spanyoloknak 12 év után először ebben a géposztályban.

 
   
   

A befutóig az 5. helyről ismét felzárkózó Battaini a 3. helyért harcolt Melandri-val, amikor összeakadtak. Melandri kénytelen volt feladni a versenyt, Battaini pedig vissza tudott még kecmeregni a sóderágyból a 4. helyre. A nevető harmadik Alzamora viszont így megkaparintotta a 3. helyet, a helyi közönség örömének fokozására. Csapattársa Roberto Rolfo pedig már nem adta ki kezéből a 2. helyét. A fiatal, 16 éves ausztrál Casey Stoner 6. helyét nézve, bátran kijelenthető, hogy erről a fiúról még sokat hallunk a jövőben.

A 250 köbcentis Spanyol Nagydíj végeredménye:

1. Fonsi Nieto (Aprilia)
2. Roberto Rolfo (Honda)
3. Emilio Alzamora (Honda)
4. Roberto Locatelli (Aprilia)
5. Franco Battaini (Aprilia)
6. Casey Stoner (Aprilia)
7. Sebastian Porto (Yamaha)
8. Alex Debon (Aprilia)
9. Naoki Matsudo (Yamaha)
10. Toni Elias (Aprilia)

Versenyzői kommentárok:

Fonsi Nieto: "Ez a legjobb nap az életemben. Amikor megláttam a kockás zászlót az utolsó körben, elkezdtem sírni. A családomra gondoltam, a csapatomra, és mindarra a teljesítményre amely idáig vezetett minket. Mindezeknek szeretném ajánlani a győzelmemet, valamint a spanyol közönségnek és Alex Criville-nek."

Roberto Rolfo: "Repülő rajtot vettem, és próbáltam koncentrálni egy jó ritmus megtartására. A motor jól ment, mivel szombaton sokat dolgoztunk az első felfüggesztés beállításán, amely az edzéseken sok problémát okozott nekünk. Megpróbáltam meglógni a többiek elől, de Fonsi megelőzött, és nem tudtam erre válaszolni. A csapat nagyszerű munkát végzett, és remélem még jobbak leszünk a következő versenyre."

Emilio Alzamora: "Nagyon kemény verseny volt. Miután kezdtem lelassulni, nagyon sok támogatást kaptam a fantasztikus közönségtől. Battaini megnehezítette, hogy az elől haladókhoz felérjek, de összességében elégedett vagyok. Minden jól ment, és úgy vélem képesek vagyunk valami igazán jót alkotni idén."

A Gyorsasági Motoros VB 250 köbcentis pontversenyének állása 3 futam után:

1. Fonsi Nieto (ESP) 44 pont
2. Roberto Rolfo (ITA) 41 pont
3. Franco Battaini (ITA) 39 pont
4. Emilio Alzamora (ESP) 38 pont
5. Sebastian Porto (ARG) 28 pont
6. Randy De Punet (FRA) 26 pont
7. Osamu Myazaki (JPN) 25 pont
8. Marco Melandri (ITA) 25 pont
9. Roberto Locatelli (ITA) 22 pont
10. Naoki Matsudo (JPN) 22 pont