A KTM a Superbike Világbajnokságba tart

2002.05.13. 10:32

 
   
   

A KTM tervei közt szerepel, hogy levetkőzze off-road imázsát a motorkerékpárosok világában. Ehhez egy forradalmi V2-es, 170 lóerős superbike motort terveznek, mivel a Superbike, vagy a MotoGP világbajnokság keretei közt szándékoznak elindulni. Az osztrák cég több utcai motort szándékozik kibocsátani az LC8 erőforrásával.

Az egyik az egy feltuningolt, 170 lóerős sportváltozat lenne, ami az alapja lehetne a versenyszériában indítandó motornak. Azonban ezt még megelőzi majd két másik modell: a 950-es Adventure és a Duke 950. Az Adventure 950 egy óriás túraenduró lesz, 104 lóerős teljesítménnyel, és idén tél előtt kerülhet a boltokba, 3 millió forint körüli áron. A 120 lóerős Duke 950 hasonló árban, de csak 2004-ben kerülhet a piacra.

Claus Holweg a KTM 4 ütemű erőforrásainak vezető tervezőmérnöke elmondta: "Teljes a titoktartási kötelezettség. De ha a projekt létezne, és úgy döntenénk, hogy a Superbike VB-n elindulnánk, akkor ez feltételezhetően 2004 körül lenne lehetséges. Ha a marketing szakembereink a MotoGP-t választanák, mint a gyorsasági versenyzés színhelyét, akkor egy másfajta erőforrást kellene terveznünk, mivel ott a V2-es konstrukciók nem versenyképesek. Jelenleg egy 990 köbcentis V4-es blokk megvalósíthatóságát tanulmányozzuk, amely hasonló lóerő mennyiséget produkálna, mint a riválisoknál, ha nem többet. De sajnos ennek megvalósulására legalább 2005-2006-ig várnunk kell, mivel ez a legkorábbi időpont amikor ez a gép a versenypályára kerülhet."