Versenyképes a Zöld Démon

2002.05.21. 11:32

 
   
   

A Ninja ZX-RR tesztelés részeként a Kawasaki indult a Japán superbike bajnokságon a CP Mine versenypályán. Annak ellenére, hogy a a ZX-RR még a fejlesztési stádiumában leledzik, az új motor már képes volt erejét fitogtatva demonstrálni. Április 14-én a Kawasaki nagyot lépett a MotoGP részvétel felé. Az új Ninja ZX-RR a japán MotoGP bajnokságon állt elsőként rajthoz.

 
   
   

Nem csak a motor, hanem a pilóta Akira Yanagawa is világítós zöldben pompázott. A szögletes üzemanyagtank látványnak sem rossz, de mindemellett nagy mozgásszabadságot hagy a motorosnak. Az ülésre is elmondható ez. Rövid, vékony és szögletes. Egyáltalán a motor egészen közel áll a kezdetekben közzétett vázlatrajz igen éles formáihoz.

 
   
   

Ez az esemény nagy számú nézőközönséget vonzott. Mindenki látni akarta a Kawasaki Ninja ZX-RR debütálását, ugyanúgy, ahogy annak idején a Suzuki GP motor bemutatkozását a suzukai GP-n. Bár a Kawasaki szinte az utolsó gyártók egyike volt, amely MotoGP fejlesztésbe kezdett, a versenyző Akira Yanagawa-nak a leggyorsabb köridőt (1'24.824) sikerült futnia a vadító zöld szörnnyel, és harmadikként lengették a Kawának a kockás lobogót. Ez pedig biztos jele annak, hogy a projekt jó irányba halad.

 
   
   

"Minden versennyel jobbak szeretnénk lenni"
Akira Yanagawa (KawasakiRacing Team)


Bár még csak az adatgyűjtéses stádiumban vagyunk, azt hiszem az elért eredmények megfelelnek az előre jósoltaknak. Nincs sok különbség köztünk és a Suzuki GP motor között. Természetesen, a váztól kezdve a fékeken át és még sok más alkatrész nem nyerte el végső formáját, nem a legkönnyebb a motorozhatóság sem, de az első igazi versenyen, úgy gondolom, minden igazán jól ment. Az igazi versenykörülmények rámutatnak olyan hibákra, amik nem jöttek elő a tesztek kezdetén. Mindenesetre elkövetünk mindent, hogy a jövőbeni versenyeken a dobogón két fokkal magasabban álljak.

2002-es Suzukai 8 órás verseny közlemény:
Összpontosítva a jövő évi MotoGP versenyre, a Kawasaki Racing Team úgy határozott, hogy nem vesz részt az idei Suzukai 8 órás versenyen. A nem gyári csapatok támogatását azonban továbbra is folytatják.