Európai Super Twin Top Gas Series

2002.05.23. 09:04

 
   
   

Május 10-12-i hétvégén végre elkezdődött a 2002-es európai dragster versenysorozat. Husum adott otthont az Európai Super Twin Top Gas bajnokság első futamának, és egyúttal ez volt az első ilyen verseny az apró, észak-német kisváros életében is.

A négy európai országból érkezett tizenhárom csapat összes tagja odatalált a rendezvény helyszínére, és még az európabajnok, olasz Riccardo Giliberto sem röstellte megtenni az 1600 kilométeres túrát a verseny helyszínéig. Bár ő volt a hétvége nagy esélyese, mégis kikapott a német Axel Seifert-től a középdöntőben, és Axel végül a döntőt is megnyerte Jörg Süßdorf, a Hells Angels MC Germany versenyzője ellen, így ő vihette haza a díjat és a dicsőséget is.

Két vadonatúj csapat is versenybe szállt ebben az évben a "kedvenc kezdő" címért. Az egyik zsoké Harry van Schie Hollandiából egy Harley-Davidson alapú motorkerékpáron, a másik pedig a német Otto Bauer egy egyedi konstrukciójú gépen, amelyet egy Godden motor hajt (ismerős lehet a motor típusa a salakmotor versenyekről). Úgy néz ki, Otto Bauer-nek el fog tartani egy kis ideig, míg komolyabb tempót is elér vasparipája nyergében, de azért jó lesz az újoncokra odafigyelni, mert amit a pályán művelnek az nagyon veszélyes!

 
   
   

Gerd Caspari, aki csak tavaly csatlakozott a Top Gas versenyzők táborához, a tél nagy részét egy vadonatúj motor építésével töltötte. Nem is kétséges, hogy az új masina hihetetlen gyors. Bár a végelszámolásban csak a második helyen végzett, egész biztos, hogy az elkövetkező futamokon előtörnek még a rejtett lóerők.

A pechesek versenyét ezen a hétvégén Wolla nyerte. Bár a technikai átvételen simán átment a gépe, a motor legelső beröffentése a depóban komoly sérüléseket okozott a blokkban, ezért végül nem tudott elindulni.

Efféle szerencsétlenségek persze már eddig is előfordultak a drag-versenyzés történetében, mégis egészen biztos vagyok benne, hogy találkozunk még vele a következő versenyen Drachtenben, Hollandiában. Mindent egybevetve ragyogó szezonnyitó futamon vagyunk túl, és már most mindenki számolja a napokat addig, amíg újra meghallhatja, hogy: "Gentleman start your engines please" - azaz "Uraim kérem, indítsák be gépeiket!". Végül nagy köszönet a szervezésért a Fun and Race csapatának. Kitűnő munkát végeztek.

Szöveg: Angela, Fotó: Beppo www.topgas.com