A korrupt mexikói motoros rendőrök továbbképzésre járnak

2002.06.07. 10:57

 
   
   

A világ egyik legkorruptabb rendőrsége Mexikóban, Mexico City városában tevékenykedik. Most sokan gondolkodtak rajta, hátha esetleg a sokunk által kedvelt fővárosi rendőröket említem meg, de ez nem így van. Szóval a mexikói rendőrök közül a motoros rendőrök a legjobban korrumpálhatóak.

A város vezetői azon kétségbeesett igyekezetükben, hogy visszaállítsák a polgárok bizalmát a kék egyenruhás fiúk iránt, továbbképzési programra kötelezték a rendőri szervezet tagjait. Eredetileg csak a férfi hivatásosoknak kellett volna megjelenniük a képzésen, mivel a felmérések szerint hölgy kollegáik sokkal inkább őszintébbek, lelkiismeretesebbek, de aztán a vezetés úgy döntött, hogy a 815 tagú alegység minden egyes tagja mehet vissza az iskolapadba.

A tisztogatás egy sajtóban megjelenő közvélemény kutatás kapcsán kirobbant botrány után kezdődött meg, amelyből az derült ki, hogy a megkérdezettek 95%-nál a korrupció szó leginkább a város motoros rendőri erőinek jellemzője. A tisztek az alacsony fizetést okolják ezért, valamint gyakran arra vannak kényszerítve, hogy megegyezzenek a helyi szállító cégekkel, hogy legalább a motorjaik megbízható állapotát biztosítani tudják.