A sisak mentesség ünnepén fejsérülés Amerikában

2002.06.21. 11:02

 
   
   

Egy sisakot nem viselő hölgy szenvedett súlyos fejsérüléseket, miután leesett az őt szállító motorról. Az eset sajátossága, hogy mindez azon a motoros rendezvényen történt, amelyet a kötelező sisakviselés megszűntetésének alkalmából rendeznek meg Amerikában évente.

A felvonulás a Pappy's Run nevet viseli, és Eastern Connecticut-ban rendezik meg évente. Nevét Donald Pappy Pittsley után kapta, akinek nagy szerepe volt az általánosan kötelező sisakviselés megszűntetésében. Jelenleg az USA 50 államából 4-ben egyáltalán nincs sisakviselési kötelezettség a motorosok számára. Connecticut állam azon 20 állam egyike, ahol csak 18 éves kor alatt kötelező a sisak viselete, ezek mellett 6 államban csak 18 és 21 éves kor között van előírva a sityak hordása. A maradék 20 államban kötelező a sisak a motorozáshoz.

Az Amerikai motorosok között érthetetlen módon igen sokan vannak a sisak viselése ellen. Ehhez egy kis adalék , ahol megtekinthető mely államokban mi a pontos helyzet az ügyben. Az amerikai szabadságideálnak a konzervatívabb államokban része a sisakmentesség, bár ennek a kötelezettségnek a jogosságát minden épeszű motoros igazán beláthatná mindenféle törvény nélkül. Még egy igen kis sebességű bukás esetén is, igen komoly fejsérülést lehet összeszedni, nem beszélve egyéb menetközben beszerezhető, lefejelhető azonosítatlan repülő tárgyakról. De hát ez Amerika, lehet nekik magyarázni...