Megvásárolható az Aprilia RSV 1000 Tuono

2002.06.24. 08:27

 
   
   

2003-as modellévtől megvásárolható az Aprilia legfrissebb műalkotása, az Aprilia RSV 1000 R Tuono. Az ára nem lesz gyenge, több mint 4.5 millió forintba kerül majd, és ráadásul nem is veheti meg akárki, mivel mindössze 200 darabot gyártanak belőle az olaszok. Igaz ez későbbiekben növelheti értékét, mint kuriózum. Minden egyes darab sorszámot visel a felső villahídra erősítve.

A Tuono kimagasló műszaki alapokra épül, amely nem más, mint az RSV Mille R technikája, egy egyedi félidomzattal ellátva. A motor alkotóelemei közt találjuk a jól ismert Öhlins teleszkópvillákat és mono rugóstagot, a Brembo 4 dugattyús féknyergeit, egyenként 4-4 fékbetéttel, és az exkluzív, mart alumínium OZ kerekeket. A Mille R-től örökölt dupla alumínium hídváz egy aranyszínű, tartós fényezést kapott. A Tuono ezekkel legalább olyan jól néz ki amikor parkol, mint amikor az utakon hasít.

A menetteljesítményekről a Mille R erőforrása gondoskodik, amely a Tuono esetében 128 lóerős. Az Aprilia versenyöröksége jól ötvöződik egy kényelmes utcai motor tulajdonságaival. A motor végsebessége 250 km/h körül van, aminél már alaposan be kell bújni a fejidom mögé. Az egyedi tükrök a legnagyobb sebességnél sem állítódnak el, megtartják beállított pozíciójukat. A fejidom kialakítása a gyár szerint kellő szélvédelmet ad a pilótának nagy sebességeknél is. A felhasznált anyagok egyediek és drágák. Az oldalsó panelek, amelyek esésnél védik a vázat és egyéb elemeket szénszálból és szénszál-kevlár összetételéből készültek, kézzel mintázva a formákat.

A könnyű anyagok használata miatt a Tuono súlya 2 kilóval könnyebb a Mille R-énél. Az agresszív kinézet, és az erős motor mellett a Tuono könnyed kezelhetőségét a magasan elvezetett és széles kormány biztosítja. A Tuono R korlátozott példányszámban kiadott első sorozata után egy olcsóbb, de semmiképpen nem kevesebbet tudó változat felbukkanása várható 2003-ban.