Kawasaki repülőszőnyeg a focivébén

2002.07.02. 09:45

 
   
   

Amikor a játékosok a Világkupa során, az északi részen levő Hokkaido szigetén játszottak, nem csak focilabdák szálltak a levegőben. A világon először a Kawasaki pneumatika technológiáját használták az egész játékfelület mozgatására szabadtérről fedett térre. Ha az idő jó a játékszínpad a természetes gyepfelszínnel kikerül a szabad napfényre. Amikor meg hidegre vagy borongósra fordul az időjárás, a színpad bekerül a kupola alá. Hogy hogyan csinálják?

A titok a légnyomásban rejlik. Harminc Jet motort használnak a pálya kiemelésére: egy ilyen légpárnán lebegtetetik ki és be a stadionból. Ez szükségtelenné teszi számos erre a célra használt hagyományos berendezés használatát, és lehetővé teszi a sokoldalú felhasználását a modern stadionoknak. Ehhez a különleges technológiához tartoznak a lelátók összecsukló, mozgatható szerkezetei is, darabonként 4000 üléssel.

Ennek a figyelemreméltó technológiának köszönhetően, ezután a zárt stadionok nem kényszerülnek a műgyep használatára a hideg éghajlatú országokban.