Ducati-val Bologna-tól Vlagyivosztokig

2002.07.15. 13:42

 
   
   

Edi Orioli teljesítette a Bologna-Moszkva-Vlagyivosztok közötti 14.000 km hosszú útvonalat, amelynek június 14-én vágott neki a Ducati őshazájából, és július 4-én futott be a Csendes-óceán parti orosz városba. A túra ötlete abból az alapgondolatból fakadt, hogy nyáron kiváló lehetőset ad az orosz táj a kalandozásokra, a hosszú utazásokra.

Edi Orioli-nak igazán nem kellett kétszer mondani, hogy mit jelent egy ilyen méretű túra teljesítése. Edi ugyanis kétszeres Párizs-Dakar rallye győztes, még 1990. és 1994-ben érte el sikereit az embert és motort próbáló viadalon. A Ducati nevét és számos sikereit jól ismerhetjük a világ különféle versenypályáiról. A gyorsasági sportban elért sikerei mellé a gyár szerette volna, hogy valaki egy igazán hosszú távú, és kemény túrán próbálja ki egyik modelljét. Nos a két vállalkozó szellem egymásra talált, és így indulhatott el Edi Orioli egy Ducati ST4s sporttúra motor nyergében az embert és gépet próbáló 3 hetes kirándulására.

 
   
   

Az útvonal Olaszországot elhagyva Ausztrián, Csehországon és Lengyelországon keresztül érte el az orosz területeket. Itt Moszkváig még úgy, ahogy kényelmes körülmények közt haladhatott Edi, na de amikor az útvonal a kazahsztáni területek felé fordult, és keresztül kellett magát verekednie egész Szibérián, az már nem hasonlítható össze egy kényelmes hétvégi motoros túrával. A kalandos utazás érdekességét a különféle kultúrákkal való találkozás, a szélsőséges módon váltakozó időjárási viszonyok, a megoldandó műszaki és diplomáciai problémák sorozata jelentette.

Az eseményről Edi nap, mint nap beszámolt elektronikus formában küldött jelentéseiben, valamint képekben. Ezek a beszámolók az eseménynek szentelt külön Ducati oldalon tekinthetők meg. Edi-nek nagyon bejött ez utazás, bár állítása szerint a felszerelése minden egyes részét, és a motort is végletekig nyúzta. Az orosz utakkal kapcsolatos minőségi problémákon kívül nem találkozott a sokat emlegetett útszéli banditákkal, de lehet hogy csak szerencséje volt. A Ducati-nak az út folyamán semmiféle problémája nem akadt, mindössze Edi és az orosz utak hoztak össze egy horpadást az egyik felnin, de az egész utat gumicsere nélkül tették meg! Magát a terepet Orioli nem találta valami hú de izgalmasnak, mivel szerinte a végtelen síkságok látványa elég egyhangú. Azonban az emberek nagyon kedvesen fogadták mindenfelé őt, és a kísérő csapatát, habár eleinte mindenhol kis gyanakvással üdvözölték.

 
   
   

A rendőrök több mint 80 alkalommal állították meg, azonban mindannyiszor kedvesek voltak vele, bár ez néha Edi jó pár ezer rubeljébe került. Edi Orioli és a Ducati ST4 végül 12352 km tettek meg, és ezen felül még utaztak egy kicsit vonattal is. Orioli következő vágya, hogy ugyan ezt a túrát megtehesse a világ másik felén.