Phil Read és Geoff Duke a Hírességek Csarnokában

2002.07.23. 11:42

 
   
   

Nagy-Britannia két leghíresebb motoros világbajnokát, Phil Read-et és Geoff Duke-ot az a megtiszteltetés érte a múlt heti Angol Nagydíj előtt, hogy bekerültek a MotoGP Hírességek Csarnokába. A páros olyan illusztris nevek listájára került fel a tekintélyes közösségben, mint a korábbi világbajnokok közül Mike Hailwood, Giacomo Agostini, Carlo Ubbiali, Angel Nieto, Freddie Spencer, Kenny Roberts, és Mick Doohan.

A hétszeres világbajnok Phil Read az egyike annak a két versenyzőnek, amely mind a három kategóriában (125, 250 és 500) világbajnokságot tudott nyerni. Mondanom sem kell, ki a másik, természetesen Valentino Rossi, de ő még egyelőre túl fiatal hogy ide kerüljön. Read az utolsó pilóta volt, aki a korábbi 4 ütemű érában még versenyt tudott nyerni a királykategóriában 4 ütemű gépével. 52 Nagydíj győzelmet szerzett pályafutása alatt, valamint egy 125-ös, négy 250-es, és két 500-as világbajnoki címet mondhat a magáénak.

A hatszoros világbajnok Geoff Duke sem kisebb név honfitársánál. Ő a GP versenyzés egyik úttörőjének mondható, még olyan gépeken versenyezhetett sikerrel, mint a Gilera, vagy a Norton. Mindezt még olyan híres pályákon tehette mint a Isle of Man szigeti TT kör. Duke négyszeres 500-as, és kétszeres 350-es világbajnok. A 79 éves úriember egyébként visszatért ifjúkori sikerei színhelyére, manapság Isle of Man szigetén éli nyugdíjas napjait.