Kína nyit a gyorsasági motorsport felé

2002.07.24. 11:25

 
   
   

Kína megette az első lépéseket a Kínai Nagyfal lábánál ahhoz, hogy MotoGP futamokat rendezhessen. Egy megállapodás született Yanging tartomány kormányzója, Li Chang Shuan és Carmelo Ezpeleta, a Dorna Sports (a gyorsasági világbajnokság rendező cége) elnöke között, amelynek értelmében egy Grand Prix pálya fog épülni a Nagyfaltól könnyedén elérhető távolságon belül.

Ezpelata úr az aláírást követően ekképpen nyilatkozott: "Ez egy történelmi nap a motorkerékpározás világában, és én még messzebbre mennék, és azt mondanám hogy a sport világában is. A Nagyfal Pálya tervezett helyszíne Yanging mellett terül el, és Peking-től is mindössze 40 km-re esik. Megállapodást kötött a Dorna Sport a leendő kínai partnereivel is, a China Panthere Corporation, és a China Grand Prix cégekkel, amelyek később a szervező és promóciós munkákat fogják elvégezni Kínában.

 
   
   

Az egyezség azonnal kezdetét veszi a 3 résztvevő között, és eredetileg 2010-ig tart. A megállapodást Badaling történelmi környezetet biztosító hátterében írták alá, mindössze néhány méterre attól, ahol a pályaépítési munkálatok rövidesen megkezdődnek. A kezdeti javaslat szerint 24 ezer négyzetméternyi kiszolgáló létesítmény épülne fel, amely 500.000 nézőt tudna fogadni és ellátni. Ezzel a világ legnagyobb befogadó képességű sportlétesítménye lenne az új pálya. Egy tucat főbb esemény lebonyolítását tervezik a komplexumban, köztük a 2008-as Pekingi Olimpia nyitó és záróünnepségét is innét tervezik közvetíteni.

A munkálatok várhatóan 8 hónapon belül befejeződnek, mivel legalább 20.000 munkás fog dolgozni az építkezéseken. Így a FIM akár már 2003-as év vége előtt homologizálhatja a pályát, és 2004-ben megrendezésre kerülhet az első Kínai Nagydíj futam. Alice Pej, a Chine Panthere szervezőcég elnöke elmondta: "Nagyon lelkesek vagyunk a lehetőség iránt, hogy egy ilyen méretű nemzetközi eseménynek adhatunk majd otthont. Az országunknak egy csodálatos próba lenne ez az Olimpiai Játékok előtt. Megjósolhatjuk, hogy a Kínai Nagydíj az egyik leglátogatottabb sportesemény lesz a világon, mivel fél millió néző számára ingyenes a belépés, így egyáltalán nem lesznek üres helyek. Ezzel egy időben nagyszerű promóciós lehetőséghez jutunk, mivel a Nagydíj képei, háttérben a Kínai Nagyfallal bejárják majd az egész világot."

A megállapodás aláírása magába foglalta a MotoGP versenyeinek közvetítési jogának megvásárlását a kínai népi televíziós csatornán, a Central China TV-n keresztül. Az ügylet közvetítési része az augusztusi Cseh Nagydíj-tól lép érvénybe, és jelentékeny mértékben megnöveli majd a MotoGP nézettségét világviszonylatban.