Tűzcsapás után jön a Villámlás

2002.08.28. 10:46

 
   
   

A Buell bemutatta legújabb streetfighter stílusú gépét, amely a tavaly kibocsátott radikális sportgépre, a Firebolt XB9R-re épül. Az újdonság neve XB9S Lightning, és célja, hogy kombinálja a Firebolt szuper kezelhetőségét az eredetileg 1995-ben bemutatott Lightning S1 meglehetősen agresszív kinézetével.

Az XB9S megörökölte a Firebolt forradalmian új könnyűfém vázát, amelyben a motor az üzemanyagát is tárolja, valamint a szintén egyedi hátsó lengővilláját, amelyben pedig a motor kenéséhez szükséges olaj foglal helyet. Természetesen nem maradhatott ki az egyedi első fék sem, a felni peremére szerelt féktárcsa látványa nem mindennapi. A futóművet a jó nevű Showa cég szállítja, elől nagy belső cső átmérőjű fordított teleszkópvillák, hátul pedig minden irányban állítható rugóstag gondoskodik a szuper úttartásról.

 
   
   

A gép tiszta streetfighter masina, sok motoros kaszkadőr fogja alapgépeként választani. Kis szélvédő az első lámpa felett, széles egyenes kormány, alacsonyra szerelt lábtartók, egyenes üléspozíció mind az utcai harcos érzést fokozzák, mindamellett roppantul kényelmessé teszik az utazást a józanabb motorosok számára. A dupla első lámpatestek az agresszor arc elengedhetetlen eszközei a Buell tervezői szerint. A műszeregység a hajdani hot-rod gyorsulási versenyeken használt órákat idézik, a kis fém hátsó spoiler már csak hab a tortán.

A meghajtásról a Firebolt 984 köbcentis erőforrása gondoskodik, amely 75 lóerőt nyom a hátsó kerékre, 75 Nm nyomaték mellett. A Lightning várhatóan szeptember környékén kerül sorozatgyártásba. Az első szériában Napsugár sárga, és Éjfél fekete színekben lesz kapható. Az ára a Firebolt ára környékén alakul, amely kb. 3,2 millió forint, pontos árát még várjuk a Buell magyarországi forgalmazójától.