Nőtt a MotoGP nézőközönségének száma 2002 első felében

2002.08.02. 10:17

 
   
   

A lassan halálos unalomba fulladó Formula 1-es közvetítések csökkenő nézőszáma mellett, az idei év első felének 9 gyorsasági motoros nagydíját megtekintő nézők száma jelentős növekedést mutat, különösen azóta, hogy a sorozat elérte Franciaországot és Nagy Britanniát. Számításba véve minden egyes nagydíjon mind a 3 nap látogatottsági adatait, megállapítható, hogy az egész versenysorozatot eddig 113.247 emberrel több tekintette meg a tavalyi év adataihoz viszonyítva.

A tekintélyes növekedés a számadatokban különösen a Le Mans-i és Donginton Park-i futamok versenynapján figyelhető meg. Franciaországban 13.133 emberrel több tette tiszteletét a vasárnapi futamon, mint 2001-ben, míg a briteknél 20.655-el több látogató haladt át a forgókapukon. A fellendülés a számokban a Brit Nagydíjon közel 50 százalékos növekedést mutat, amely a legjobban demonstrálja a bajnokság előretörését, köszönhetően a 4 ütemű gépek bemutatkozásának a MotoGP kategóriában.

Az egész szezonban nem volt egyetlen Nagydíj helyszín sem, ahol ne regisztráltak volna valamekkora növekedést a nézőszámokban a múlt évi adatokhoz képes, és különösen figyelemre méltó a nézők számának emelkedése a versenyt megelőző pénteki és szombaton edzés és kvalifikációs napokon, főleg Francia- és Németországban, valamint Angliában.

Összességében nézve, és a Nagydíj mind a három napját beleszámolva a legnagyobb növekedést a nézőszámban Nagy Britanniában mérték, ahol 34.897 emberrel több jött ki a versenyre. Ezt a franciák követik, ahol 23.430-al több látogatót jegyzetek fel, majd a hollandok jönnek, ahol 17.515-el több néző volt kíváncsi az assen-i futamokra. Az összesített nézők száma, akik a MotoGP Világbajnokság első 9 versenyhelyszínének belépőkapuin áthaladtak elérte az 1.128.772-öt. A legtöbb nézőt azonban hagyományos módon a Spanyol Nagydíj során számolták a jerezi-i pályán, ahol 201.418 regisztrált látogató tekintette meg a versenyt.