Kormányhiba miatt visszarendelték az Indian Chiefet

2002.08.06. 09:49

 
   
   

Az 1998-ban alapított Indian Motorcycle Corporation telephelye a kaliforniai Gilroy-ban van. A céget a legelső amerikai motorkerékpár felélesztésére hozták létre. Az eredeti Indian Motorcyle Company-t 1901-ben alapították, és Amerika vezető motorkerékpárgyára volt csaknem 50 éven keresztül. Bár az Indian motorkerékpárokat 1953. és 1999. között nem gyártották, a márka továbbra is ismert maradt a motorkerékpárok szerelmeseinek körében korát meghazudtoló technikája és klasszikus stílusa miatt. A cég jelenleg három nagymotort tervez, gyárt és forgalmaz, az Indian Chief-et, az Indian Scout-ot és az Indian Spirit-et. A motorkerékpárok gyártása mellett azonban rengeteg kiegészítőt és alkatrészt is megtalálhatunk a palettán.

 
   
   

Úgy látszik, egy ilyen hagyományokkal rendelkező, magasra törő üzemben is készülnek "pénteki motorok" (ekkor már a szerelők csak a hétvégére gondolnak), amit a legutóbbi eset is bizonyít. Biztonsági okokból ugyanis az IMC visszarendelte az 1999 júniusa, és 2000 októbere között gyártott Indian Chief modelljeit. A pánik oka, hogy a kormánykiemelő felső felerősítése néhány motorkerékpáron nem rögzíti megfelelően a kormányt. A rezgések miatt a kormány könnyen elfordul eredeti helyzetéből, ezáltal megnő annak kockázata, hogy a sofőr elveszti uralmát a motorkerékpár fölött.

 
   
   

A hiba összesen 4590 darab járművet érinthet, amit a márkaszervizek a kormánykiemelő felső részének kicserélésével könnyedén orvosolni tudnak, ezért a gyártó megkérte azokat az Indian Chief tulajdonosokat, akik 2002. május óta még nem jártak a márkaszervizben, keressék fel azt, a hiba díjmentes kijavítása céljából.

Szerencsére a magyar Indián tulajdonosokat ez a hír nem érinti, mert járművük gyártási éve leginkább az első világháború környékére datálható. Ha valaki mégis rejteget egy 2000-es Indian Chiefet, márkaszervízt sajnos csak az USA-ban vagy Kanadában talál. Indian Motorcycle Corporation http://www.indianmotocycle.com/