Az új Honda sportgép akár lehet ilyen is

2002.08.08. 10:18

 
   
   

Rengeteg találgatás, vázlatrajz látott már napvilágot az idén ősszel bemutatandó Honda CBR600-as modelljéről. A várakozás igen nagy az újdonsággal szemben, mert a 99-es bemutatása után az F4 bár sikeres volt, de korántsem annyira mind elődei, és a versenytársak sok mindenben megközelítették a Honda egyik sikermodelljét, sőt el is hagyták azt jó pár összehasonlításban.

A 2001-re alaposan átdolgozott F4 immáron benzinbefecskendezéssel, és kétféle formában várta vissza a valamelyest elpártolt vásárlókat, azonban még ez sem hozta meg a Honda vezetők által elvárt eredményeket, sem a sport, sem a piac területén. Így a feladat egyértelmű volt a tervezők számára, egy szenzációs 600-as sportgépet kellett tervezniük mind műszakilag, mind formaterv szempontjából az idei évre.

Az MCN a gyár bennfentesei által kiszivárogtatott információk alapján próbálta megrajzolni vajon milyen is lesz az új kis CBR. Az angol lap és informátorainak véleménye szerint ez nagyon közel lesz az igazi dízájnhoz, bár a korábbi évek tapasztalata azt mutatja, tökéletesen sohasem sikerül eltalálni a végső formát efféle rajzokkal. A motor egyébként sok formai elemében Valentino Rossi négyütemű RCV211-esére fog hasonlítani. Kinézete sokkal agresszívabb lesz, mint a jelenlegi Sport változata a CBR600-asnak.

Úgy tűnik az idei 600-as gépek trendje a minél élesebb, sportosabb külalak ötvözete az egyre figyelemre méltóbb műszaki, technológiai megoldásokkal. Ki gondolta volna ezt akárcsak 5-6 éve is, hogy ennek a kategóriának egyszer ekkora becsülete lesz a világon, és ilyen erőforrásokat mozgósítanak a gyárak 600-as gépeik fejlesztése és versenyeztetése érdekében. Minden bizonnyal sokat segített ebben az évek óta igen színvonalas Supersport VB és elődje a VK sorozat megrendezése.