Az utolsó tanfolyam

2004.11.16. 14:15

Ha egy szakma felnőtté válik... Hogy melyik szakma? Hát persze, hogy a motorkerékpár-szerelésről van szó. Sajnos nagyon sokáig a motorszerelőket az autószerelő-képzésbe olvasztották be. Sikerült is ezzel teljesen lezülleszteni, csaknem megszüntetni a Magyarországon nagy hagyománnyal rendelkező iparos oktatást.

Majd eljött 1993. Néhány bátor ember elérte, hogy az Országos Képzési Jegyzékbe (OKJ) önálló szakmaként bekerült a motorkerékpár szerelő is, a 31 5234 01-es számon. Innentől kezdve végre megindult az önálló oktatás, igaz csak tanfolyami keretek között és felnőttképzés elnevezéssel folyhatott.

A mai napig érvényben van egy meglehetősen elavult (a 60-as éveknek megfelelő) vizsgakövetelmény rendszer, de ennél természetesen lehet többet is oktatni. A MAMI Szakközépiskola a maga részéről ezt meg is teszi, mivel egy olyan képzési rendszert (tananyag, tankönyvek, CD-k, DVD-k tanműhely, tanárok, e-suli) épített ki, ami biztosítja, hogy tanfolyami keretek között is a mai technikai szintnek megfelelő tudást biztosítson hallgatói számára.

Bizonyíték erre, hogy 1995 óta már több mint 1100 lelkes fiatal és kevésbé fiatal ismerte meg itt a szakma rejtelmeit, és a MAMI oktatja már több éve a Yamaha, a Suzuki, a Honda, a Kawasaki, az Allianz Hungária Biztosító, stb. szerelőit, kárszakértőit.

A jövőben azonban egy kicsit máshogy fog folyni az oktatás. 2004. szeptember 31-én megjelent Magyar Közlöny tartalmazza az új Országos Képzési Jegyzéket (OKJ). Ennek értelmében 2005. január 1-től a motorkerékpár-szerelő szakma csak és kizárólag iskolarendszerű oktatásban, és két éves időtartamban oktatható.

Mit jelent mindez? Ami biztosan tudható, hogy az eddigi tanfolyami oktatásnak vége. 2005. január elsejétől már nem oktatható ez a szakma tanfolyami keretek között. Január 1-től már csak két éves időtartamú képzés indítható, ezzel jóval bővebb tananyag adható át a leendő motorkerékpár szerelőknek, és több lesz a gyakorlati oktatás is), és kizárólag szakközépiskolák oktathatják a motorkerékpár-szerelést. A MAMI Szakközépiskola 2005-ben is folytatja e szakma oktatását. Biztosan fogunk indítani iskolarendszerű képzést.

Amit ma még nem tudhatunk, hogy mit lehet, és mit kell majd tanítani. Nem készültek el az állami központi előírások (központi program, vizsgakövetelmények). Nem tudjuk, hogy az állam finanszírozza-e, (és ha igen, akkor milyen mértékben) a képzést. Magyarán, kell-e érte fizetni, vagy sem. Nem tudjuk, hogy mi lesz a 21 év fölöttiekkel. Ugyanis a közoktatás csak az ennél fiatalabbakkal foglalkozik.

És még nagyon sok-sok kérdés tisztázatlan. A MAMI Szakközépiskola a szakhatóságoknál mindent megtesz azért, hogy a szakma érdekeinek megfelelő szabályozás jöjjék létre és minél többen (fiatalok, felnőttek) továbbra is motorszerelést tanulhassanak még jobb körülmények között.

Ha egy év alatt szeretnél bizonyítványt, vagy ha elmúltál 21 éves, akkor ez az utolsó lehetőséged!
A MAMI Szakközépiskola előre hozza februári tanfolyamkezdését, hogy aki szeretne egy év alatt, 2004-es áron és feltételekkel motorkerékpár-szerelő lenni, az még utoljára megtehesse. A beiratkozni vágyókat 2004. december 18-án Budapesten, az Angol utca 36-ba várják, 10 órára. Ezúttal a vidéken lakók is ide menjenek. Ha az egy városból jelentkezők létszáma eléri a minimumot, akkor természetesen náluk fog indulni az oktatás.