Dodor videója után hirtelen eltüntették a visegrádi kátyúkat

2023.08.10. 10:39

Jó reggelt! Békés Csipkerózsika-álomból ébredtem a minap, amikor elmentem Visegrádra motorozni. Igazán ne érje szó a ház elejét, Esztergomban megtankoltam és megebédeltem, nehogy kiszolgáltatva találjam magam olyan helyen, ahol nem látnak szívesen. Merthogy a június elején, a felújított panoráma út két végére kipenderített “motorkerékpárral behajtani tilos” táblát nem tudom másképp értelmezni.

Odamentem, és tényleg ott van. A 11-es útról a révkikötőnél jobbra fordulva végig visz az út a városon, majd a visszafordító kanyarnál BAMM! Mintha egy üllő esett volna a mellkasomra, amikor hirtelen valósággá vált és elkezdtem nem csak tudni, hanem érteni: ez nekem szól. Nem mehetek tovább. Azért, mert a választott közlekedési eszközöm egy motorkerékpár. Nekem, mindenki mással szemben ez meg van tiltva.

A júniusi táblakihelyezés óta eltelt fejleményeket talán senkinek nem kell bemutatni. Onroad-vezér Mackó a kompromisszumkészek útját próbálta járni, de őt, és a javaslatait a város vezetése lesöpörte, ezzel jelezve: csak az erő útját készek érteni. Visegrád Önkormányzata még azzal sem hajlandó tárgyalni, akit ők, a saját szájuk íze szerint kiválasztottak erre a szerepre.

A motorosokat a panoráma útról kitiltó táblával szemben zajlik egy aláírásgyűjtő petíció, a Kanyarfotó csapata pedig hangoskodó autós nappal akarja felhívni a figyelmet arra, hogy nem csak a motorosok tudnak a lakókat zavaró zajokat kelteni. Valakire azonban úgy tűnik, még Visegrád Önkormányzata is felfigyel.

Fodor Donát. Dodor. Ő ma Magyarországon A Motoros Influenszer, aki éppen olyat tesz, ami egyáltalán nem szokás. Mármint nálunk, itthon, tőlünk nyugatabbra ennek mélyebb a kulturális fészke: kiáll az ügyért. Az ügyért, ami azt mondja, az a tábla szégyen, méltatlan, sértő és nincs helye az országban. Sem Visegrádon, sem máshol. És ez valójában mindannyiunk ügye. És az, hogy most egyáltalán létezik Ügy, az jelentős részben az ő érdeme, és ebből a szempontból teljesen mindegy, hogy szimpatizálsz-e vele vagy sem. Ez ugyanis nem erről szól. Nem szabad, hogy erről szóljon.

Miután szembe találtam magam a valósággal, visszaültem a motorra. Megfordultam. Egy cimborám szerint tökösebb lett volna fittyet hányni a tiltó táblára. Igaza van, de nem reszkíroztam be a büntetést. És úgyis meg akartam nézni azt a bizonyos másik utat, amin keresztül a város vezetése szerint fel lehet jutni a Fellegvárba. Az is létezik. Csakhogy az nem út. Nem alternatíva, hanem sértés. Merő cinizmus, akár felfelé, akár lefelé indulsz el rajta.

Csakhogy észrevettem valami érdekeset, mégpedig azt, hogy a kátyúkat friss, fekete tömés fedi. És tudod, hogy miért marha érdekes ez? Nem csak azért, mert ettől az útszakasz még továbbra is alig járható, hanem azért is, mert néhány napja Dodor nyílt videóüzenetben ajánlotta fel Eőry Dénesnek, Visegrád polgármesterének, hogy végigviszi ő motorral azon az úton, és majd meglátja mi a baj. Majd néhány nappal később hirtelen aszfaltplacsnik kerülnek a lyukakra, amiket évek óta kerülgetnek a helyiek és a kirándulók? Nehéz másra gondolni, minthogy az üzenet célba jutott és villámgyors sebességgel próbálják megelőzni, hogy bebizonyosodjon, az az ajánlgatott másik út valójában egy veszélyes útszakasz.

Próbáltam erre megerősítést szerezni, kicsit faggattam az utolsó lyukakon dolgozó melósokat, hogy szóba került-e miért most kezdték el lyuktalanítani az évek óta elhanyagolt utat, de meg kellett értsem, hogy nem akarnak erről beszélgetni. Van vesztenivalójuk, és valószínűleg úgysem kötnek mindent az orrukra. Szóval marad a gyanú, a feltételezés: mégiscsak van ereje a nyilvánosságnak.

Régi vita, hogy felvállalhat-e aktivista szerepet a sajtó. Én azt hiszem, hogy igen. Sőt, ameddig ma, 2023-ban Magyarországon nem létezik potens, jogi hátteret, politikai kapcsolatokat és valós támogatottságot felmutatni képes motoros érdekvédelem, addig kutya kötelességünk kitekinteni az ülésmagasságok milliméter értékeiből és az újdonságok varázsából. Ha nem állunk oda az ügy mellé, és nem mondjuk azt, hogy marhára nincs rendben egy választott, a jogszabályokban rögzített, a törvényi kereteknek megfelelő közlekedési eszköz miatt hátrányosan megkülönböztetni minket, akkor jobb is, ha visszaadjuk a tesztmotorokat.

Tehát jó reggelt! És nem csak nekünk, hanem neked is. Mert ahogy én megértettem, úgy értsd meg te is: ez a tiltás neked szól. Ez az igazságtalanság éppen veled történik. És ha ez téged nem zavar, ha nem háborít fel, ha nem basz fel, akkor – már majdnem azt írtam, hogy már megbocsáss, de nem, ne bocsáss meg – a hiba a te készülékedben van.