"Előfordult már, hogy a fenekemet fogdosták"

Ilyen az esernyőtartó lányok élete

2015.12.30. 07:51 Módosítva: 2015.12.30. 07:51

Munkanapjaikon sajnos nem kizárt, hogy bűzös leheletű, izzadt tenyerű szexista böszmék a fenekükbe a markolnak. Részben talán emiatt, az FIA idén áprilisban bejelentette, hogy száműzné a grid girl-öket (továbbiakban esernyőtartó lány) a rajtrácsról. A döntéstervezetet eszement hisztéria követte. Az egyik oldal állva tapsolt és üdvözölte, hivatkozva a megcsúszott értékrendre, és a nők jogaira, míg a másik oldal azt bizonygatta: jó csajok nélkül nincs motorsport rendezvény, a futamokon vonuló szép nők jelenlétét áldásként kell felfogni.

Egyszóval: összecsaptak a feminista jogvédők, és az állítólagosan szexista férfiak. Az egészről talán csak az esernyőtartó lányokat felejtették el megkérdezni. Persze megértjük az FIA-t, nem lehet könnyű visszaállítani renoméjukat, miután 2008-ban rajtakapták egykori vezetőjüket, Max Mosley-t, amint az hatvannyolc évesen, náci egyenruhában orgiázott néhány prostival egy londoni lakásban.

Így a két fél közötti, áthidalhatatlannak vélt távolság enyhítése miatt úgy döntöttünk, a cseh MotoGP futam során leülünk beszélgetni a történet női szereplőivel.

Egy rövid bemutatkozás után, elárulnátok, hogy lesz valakiből esernyőtartó lány?

Kristyna vagyok, én pedig Gabriela.

K: A hétköznapi életben mindketten modellkedünk, ez a szakmánk, általában ügynökségen keresztül keresnek meg bennünket. Nem utazunk a csapatokkal, nem követjük a mezőnyt, különböző rendezvényekre szól a szerződésünk. Az egyetemi tanulmányaink végeztével Gabi is, és én is azonnal főállású modellek lettünk.

Régebben is dolgoztam már esernyőtartó lányként, még egy másik márkának. Gabi akkor már a Monsternél volt, és bemutatott Natalie-nak, aki a lányok főnökeként összefogta, irányította a csapatot, és megkérdezte: szívesen dolgoznék-e nekik? Természetesen nem haboztam, elvállaltam a melót.

G: Ez így történt, de azelőtt én is egy másik csapathoz tartoztam, amikor felfigyeltem a paddockban a Monster lányokra. Ezután megkerestem a vezetőt, aki adott egy email címet, amelyre elküldtem néhány fotómat. Szerencsére, aki a szelektálást intézte, emlékezett rám a paddockból. Mivel épp egy hozzám hasonló, szőke lányt kerestek, hamarosan megegyeztünk.

Hogy lesz valakiből manapság modell?

K: Az egyik legfontosabb talán az, hogy magasabbnak kell lenned a többi lánynál, de a többi kritérium alaposan megváltozott az elmúlt évekhez képest. Manapság inkább érdekes lányokat keresnek, nem számít annyira a méret. Régen kizárólag 90/60/90-es lányok jöhettek szóba, de szerencsére ma már az sem elképzelhetetlen, hogy egy XL-es méretű lány kerüljön egy magazin címlapjára.

Ennek ellenére te mégis pont 90/60/90-nek tűnsz.

K: Nem tudom, lehetséges, de véleményem szerint akkor is fontosabb, hogy egy lány egyedi legyen.

Nehéz munka esernyőtartó lánynak lenni?

G: Előfordul, főleg amikor egyszerre rengetegen akarnak velünk közös fotót, de nem azért, nem panaszkodom, ezt a részét is élvezzük, és szeretjük, amikor különböző embereket, és rajtuk keresztül különböző kultúrákat ismerhetünk meg. Nagyon örülünk annak, hogy egész hétvégén a paddock-ban lófrálhatunk. Nyitottnak kell lennünk, ami viszonylag könnyen megy. Az viszont okozhat némi nehézséget, hogy nem szomorkodhatunk, a lelkiállapotunk nem tükröződhet az arcunkon, mert a feladatunk elsősorban az, hogy a közönség mosolygós, dekoratív lányokkal találkozzon. De nincs mese, ez a munkánk része, és úgy gondolom, eddig mindig megoldottuk.

Ettől függetlenül nekem az is megterhelő lenne, ha egész hétvégén talpig bőrnadrágban kéne sétálgatnom negyven fokban.

K: Persze, néha előfordul, hogy az időjárás ránk nézve sem kegyes, de ha már választani lehetne, inkább sétálunk hosszúnadrágban, kánikulában, mintsem esőben, topban és miniszoknyában. A hideg idő ellen nehezebb védekezni, mégsem öltözhetünk be nyakig.

Inzultáltak már benneteket?

K: Sajnos igen. A munkánk legnehezebb része egyébként, amikor olyan ittas emberekkel találkozunk, akik önmegtartóztatás nélkül nyomulnak, és teszik ezt teljes meggyőződésből. Velük sajnos elég nehéz, válogatott ötleteik vannak, és soha nem értik, miért nem akarunk velük randizni. A nagyobb rendezvényeken általában testőr vigyáz ránk, egyébként pedig igyekszünk egymásra figyelni, és próbálunk távolságot tartani, amennyire ez lehet. Hiszen máshoz hasonlóan, mi sem kedveljük, ha valaki megsérti az intim szféránkat. Ez sajnos nem mindig sikerül, és a nagy tömeget kihasználva előfordult már, hogy a fenekemet fogdosták. Az ilyen helyzetekben igyekszünk közbelépni, és próbáljuk minél előbb észrevenni, és leállítani az illetőt, ha a társunkkal hasonló történik.

Pár hónappal ezelőtt, az FIA hozott egy elég érdekes döntést, mely szerint megtiltja az esernyőtartó lányok jelenlétét a Le Mans-i huszonnégy órás autóversenyen, szexista okokra hivatkozva. Mi a véleményetek erről?

G: Ha visszatekintünk a múltra, már a kezdetek kezdetén csinos lányokat állítottak az autók és motorok mellé. A lányok így a motorsport részévé váltak, ezért nem igazán értek egyet a hasonló döntésekkel.

K: Részben én is így gondolom, bár azt sem tagadom, hogy bizonyos lányok öltözködése, és sminkje még nekem is sok. Persze lehet egy rövid szoknya és egy szűk felső esztétikusan szexi, de sajnos nem mindenki gondolja így. Azok a lányok, akik mindenüket kipakolják, mert úgy érzik, hogy ez menő, néha nálam is kicsapják a biztosítékot.

Sokan azzal indokolják az FIA döntését, hogy az utóbbi években szinte szexuális tárgyként tekintenek a nőkre.

G: Persze, megértem, de mégis úgy gondolom, hogy nekünk, nőknek az a feladatunk, hogy betartsuk a határokat, és úgy gondolom, pontosan ismerem ezeket, nem kell külsősöknek beavatkozni, és megtiltani bizonyos dolgokat. Nyilván ehhez az is hozzátartozik, hogy indokolatlanul senki arcába nem teszem a melleimet.

Előfordult már, hogy versenyzővel randevúztatok?

K: Ez tiltólistás, nem lehetséges. Hétköznapi srácokkal járunk, nekünk a MotoGP paddock munkahely. Ha megtennénk, nagyjából olyan lenne, mint ha valaki a főnökével randizna.

Azért történt már hasonló a múltban, nem sátántól való dolog lenne.

K: Nyilván, attól még nem lehet teljesen kizárni, hogy nem helyes. Megeshet, hogy valakihez nagyon közel kerülsz, és itt találod meg életed partnerét, akivel aztán párkapcsolatba kerülsz, úgy, hogy azt mindenkivel tisztázod. Nekem is van ilyen lány ismerősöm. Neki szerencséje volt, mert nemcsak futókaland lett a dologból, hanem együtt maradtak, és összeházasodtak.

Egyébként jártok valakivel? Ha igen, mennyire tolerálja a munkátok?

Együtt: Igen, mindkettőnknek van barátja.

K: Úgy érzem, inkább büszke rám, mintsem féltékenykedne. Ismerjük egymást, pontosan tudja, hogy soha nem csalnám meg, tökéletes az összhang. Sőt, még egy meglepetéssel is készültem, mert összehoztam neki egy találkozót Niki Laudával. Ilyen apróságokkal felextrázva meg végképp megéri velem járnia. (nevet)