Mi a legkisebb gép, amivel mehetek autópályán és vihetek utast?

2015.10.08. 14:41

Feladó Bálint

Címzett Totalbike

Dátum 2015.10.08.

Tárgy Legkisebb motor

Tisztelt Totalbike!
Külföldről jöttem haza, és van egy egyszerű kérdésem, amire napok óta hiába várom a választ az NKH-tól. Remélem ti tudtok segíteni. Melyik az a minimális köbcentiméter, amitől felfelé lehet utast szállítani, és autópályán is közlekedni kétkerekűvel? Hálás köszönet, ha tudtok nekem segíteni.
Üdv:
Bálint


Kedves Bálint!
Nem a köbcenti határozza meg az autópályaképességet és utasszállíthatóságot Magyarországon, hanem a járműkategória és a vezetői engedély. Segédmotoros kerékpárral nem lehet felmenni autópályára, és nem lehet utast szállítani, nagyjából minden mással igen.

Segédmotoros kerékpárnak hivatalosan az az ötven köbcentit meg nem haladó gép felel meg, aminek a tervezési sebessége nem haladja meg 45 km/h-t. Tehát a törvény betűjét betartva ennek a kettőnek egyszerre kell teljesülnie. Tehát ha egy ötvenes robogó már megy 50-nel (és mennek annyival) akkor arra már kéne rendszám. Ha pedig megy hatvannal is, akkor meg már felmehet autópályára is.

Összegezve: aminek van rendszáma, és van hely az utasnak, van utaslábtartó, kapaszkodó, tehát levizsgáztatták két személyre, azzal lehet utast vinni és - ha megy legalább hatvanat -  autópályázni - is, amennyiben a vezetőnek van érvényes, legalább A1-es jogosítványa, és két év vezetési tapasztalata (ebbe bármilyen más kategória bejátszik).

Üdv:
Zomborácz Iván