Joghézag a kategóriváltásban

2019.08.26. 14:23

Olvasónknak négy hónapot - ami lényegében egy szezon - kellett várnia, hogy lerakhassa a különbözeti vizsgát A2-ről nagy A-ra, pedig első ránézésre minden kritériumnak megfelelt. Csak van egy joghézag, amire egyetlen megoldást ismer a rendszer: a több hónapos várakozást.

Feladó Soma

Címzett totalbike.hu

Dátum 2019.08.26

Tárgy "Joghézag" a kategóriváltásban, avagy hogyan szopat a rendszer

 

Tisztelt Szerkesztőség!

Megosztanám szívesen másokkal is, hogyan szivatott meg a kategóriaváltás, vagyis inkább annak a bürokratikus oldala idén, mikor az "A" korlátlan jogsi fájába vágtam a fejszémet, hátha néhány embernek tanulságos lehet.

2017. tavaszán szereztem meg az A2-es papírt, 22 évesen. Nem akartam várni plusz 2 évet azzal, hogy motorozhassak, meg gondoltam, addig talán némi tapasztalatot is összeszedek. Tudtam már az elején, hogy nem az lesz a végső kategória, amit motorra megszerzek, ezért alig vártam, hogy betöltsem a 24-et (ez előbb jött el, minthogy 2 évessé váljon a jogsi), és jelentkezhessek újra az oktatásra.

Születésnapom után pár nappal - valamikor február legelején - írtam egy emailt a jól bejáratott motoros iskolának, amiben leírtam a helyzetemet: most van február, elmúltam 24, még májusig nem lesz két éves az A2-es jogsi; meg tudnám-e csinálni KRESZ vizsga nélkül a különbözeti oktatást és vizsgákat, hogy a szezont már papíron bármivel kezdhessem? Jött is a kedves válasz, simaliba, gyere be hétfőn, beíratunk, elintézzük, jó lesz.

Be is mentem, nekiálltunk szépen papírozni, majd jött egy ajjaj az ügyintéző hölgytől:

- Nem jó, joghézagba esel, mégse tudjuk megcsinálni a két éven belüli kategóriaváltást.
- Mi?
- 2017. március végén volt a KRESZ vizsgád, mire odakerülnél, hogy rutinvizsga, addigra már letelne a 2 év (csak március közepén kezdődött az oktatás, érthető okokból), úgy pedig már nem lehet két éven belüli kategóriaváltást csinálni, viszont még két éven túlira sem tudlak beíratni, mert most még nincs két éves a KRESZ vizsgád. Gyere vissza március végén, akkor majd beíratunk.

Ha itt most kicsit elvesztetted a fonalat, nem vagy egyedül, elsőre én sem értettem teljesen. A lényeg elvileg: csak akkor tudsz két éven belüli kategóriaváltást csinálni, ha egészen a sikeres forgalmi vizsgád időpontjáig nem telik el 2 év az előző KRESZ vizsgádtól számítva. Visszamentem hát március végén, kicsit kevesebb lelkesedéssel, de még mindig elszántan.

Újra kezdődött az adminisztráció, majd egy rövid ajjaj. Újra elmondták, hogy joghézagba esek. Mondom, tudom, ezért vagyok itt másodszor. A lényeg elvileg (episode II): addig nem tudnak beíratni két éven túli kategóriaváltásra, amíg maga az előző jogsi nem lesz 2 éves. Tehát van egy pár hetes (vagy hónapos) periódus a KRESZ vizsgád és a sikeres forgalmi vizsgád között, ami üt egy lyukat a két évvel későbbi tér-idő kontinuumban, és amiknek a két éves évfordulói között semmilyen kategóriaváltós oktatásra nem jelentkezhetsz. Persze választhatod azt is, hogy úgy mész, mintha full kezdő lennél KRESZ vizsgával, teljes óraszámmal plusz tízezrekért. Nem voltam valami nyugodt ezután a hír után, feleslegesen áldoztam fel egy ebédszünetet, még másfél hónappal el lett tolva a jelentkezés.

Végül május elején fizettem be mindent - február helyett - és augusztus végére meg is van a korlátlan jogsi - valószínűleg április vége helyett. 4 hónappal később jutottam hozzá a tervezettnél, főként azért, mert ezek szerint vannak ilyen kis kavicsfelhordások és poros ívek a jogszabályok szerpentinjén.

Üdv, Soma