Aradon taroltak a magyarok

2005.05.11. 09:29

A rossz idő ellenére is rengeteg néző éljenzése mellett szólalt meg több ízben is vasárnap a magyar himnusz supermotósaink tiszteletére a Supermoto Európa Bajnokság idei első versenyén, Aradon. Nehezen indult a gépezet, szombaton hol esett, hol fújt, néha kicsit kibújt a nap.

Vasárnap reggelre egy élő kérdőjel volt a magyar csapat, mindenki az eget kémlelte, amiből alattomosan szemetelt az eső, de senki nem tudta hogy alakul a pálya minősége a nap hátralévő részére. Mégis a mért edzésen Molnár Tamás (Honda) a harmadik legjobb időt futotta és ez kedvet hozott a többieknek, Zóka Attila (Husaberg) is felküzdötte magát a 7. rajthelyre. Kökényesi György (Yamaha) a gumiválasztásban melléfogott: a nedves, de még szárazon is csúszós gokartpálya aszfaltjára nem volt egyszerű megtalálni a megfelelő abroncsot, így neki meg kellett elégednie a 10. rajthellyel. Németh József (Suzuki) mindezt a pálya széléről nézte, mert a szombati szabadedzésen egy bolgár versenyző átment a lábán, miután motoros csizmáját gipszcsizmára kellett cserélnie.

A quadosoknál szintén borult az erősorrend: Bucsi Attila saját építésű gépével már szemre is a leggyorsabb volt, az időmérő edzés eredményei alapján mégis a 4. rajthelyről indult.

Az első futam rajtján már kitartóan szakadt az eső, minek következtében a szépen előkészített off-road szakasz járhatatlanná vált, de ez csak az első bemelegítő körben derült ki, a versenyzők hosszú perceket töltöttek azzal, hogy a tengelyig sárba ragadt motorjaikat kirángassák a mocsárból. A zsűri törölte a földes pályarészeket és az új nyomvonalat kizárólag az aszfaltra korlátozta.

A pályaátalakítás-karbantartás utáni háromkörös szabadedzésen már látszott, hogy a 450-esek között Johann Schruf (Ausztria, Yamaha) és Hlad Ales (Szlovénia, KTM) első helyért vívott csatájába mások nem tudnak beleszólni. Az első futam rajtja után el is húztak a mezőny többi részétől, utánuk messzebb Molnár Tamás, valahol a mezőny végén Kökényesi és Zóka, a magyarok közül utolsóként pedig Molnár Péter (Honda) fordult. Ezután jött a magyarok diadalmenete - pozícióról pozícióra egyre előrébb.

Korábban már többször tapasztaltuk, hogy Kiskökénynek "minél nehezebb, annál könnyebb". A zuhogó eső előhozta a rejtett tartalékokat, lassan terjedő méregként végezte ki egyenként az ellenfeleket, míg végül a 250-esek között elsőnek, abszolútban a negyediknek intették le. Molnár Tamás a negyedik, Zóka Attila a nyolcadik, Molnár Péter a tizenegyedik lett a 450 cm 3-es osztályban. A Quad kategóriában reális eredmény született: Bucsi Attilának nem volt ellenfele, de Pribula Adrián (KTM) és Kovács Richárd (Suzuki) nagyot meccseltek a második helyért.

A második futamra az eső elállt, de az esőgumikat senki sem merte lecserélni. Schruf és Hlad ismét leléptek, de mögöttük dübörgött a meglepetés. Molnár Tamás piros Hondájával és Kiskökény a 250-es Yamahával nem hagyták lerázni magukat, a két magyar helyezésüket váltogatva szórta a sáros permetet a versenytársakra. A végeredmény ismét a 250-es győzelem lett Kökényesi részéről és a 450-es osztály harmadik helye jutott Molnár Tamásnak.

A négykerekűek között Bucsi Attila fantasztikus tempót diktálva majdnem egy kört vert az egész mezőnyre - pedig aggódott, hogy a 20 körös futam alatt kifogy a benzinje -, a második helyet Pribula Adriánnal folytatott nagy harcok után Kunkli Tivadar (Honda) szerezte meg, aki az első futamban majd' egy kör hátránnyal indult, mert a rajtnál lefulladó motorját nem tudta hamar berúgni.

A román rendezők jelesre vizsgáztak, az aradi gokartpálya méltó helyszín volt az eseményhez, de a zuhogó eső csak a legügyesebb versenyzőknek nem okozott nagyobb gondot. Legközelebb Magyarországra látogat Európa supermoto versenyzőinek krémje, és Tökölön a repülőtéren csapnak össze a Supermoto Európa Bajnokság második fordulóján június 4-5-én. Előtte kedvcsinálóként ugyanitt május 15-én versengenek a magyarok néhány szomszédos ország motorosával a Supermoto Országos Bajnokság harmadik fordulóján.

SM 250 eredmények (első, második verseny):

KOKENYESI GYORGY - HUNGARY - YAMAHA 25, 25
VODOCHODSKY JAN - CHECH - TM 22, 22
FAZEKAS ZOLTAN - ROMANIA - YAMAHA 18, 20
PORRO AMLETO - ITALY - SUZUKI 20, 18
ENESCU NARCIS - ROMANIA - YAMAHA 16, 16
HERRELE HEINZ PETER - AUSTRIA - HUSQVARNA 15

SM 450 eredmények (első, második verseny):

SCHRUF JOHANN - AUSTRIA - YAMAHA 25, 25
HLAD ALES - SLOVENIA - KTM 22, 22
MOLNAR TAMAS - HUNGARY - HONDA 18, 20
KULEV KALIN - BULGARIA - KTM 20, 18
BALINOV RADOSLAV - BULGARIA - KTM 16, 16
HAFENSCHER FRANK - AUSTRIA - HONDA 15, 14
ZOKA ATTILA - HUNGARY - HUSABERG 13, 15
DRAGHICI BOGDAN - ROMANIA - HONDA 14, 13
BUTUZA MARCEL - ROMANIA - KTM 10, 12
MOLNAR PETER - HUNGARY - HONDA 11, 11
GAGYI PETER - ROMANIA - HONDA 12, 10

SM Quad eredmények (első, második verseny):

BUCSI ATTILA - HUNGARY - BM 25, 25
KUNKLI TIVADAR - HUNGARY - HONDA 18, 22
KOVACS RICHARD - HUNGARY - SUZUKI 22, 18
ADRIAN PRIBULA - HUNGARY - KTM 20, 20
BEDO TAMAS - HUNGARY - GAS - GAS 15, 16
CSIKI CSABA - HUNGARY - YAMAHA 16, 15
BEDO TIBOR - HUNGARY - GAS - GAS 13, 14
DUDAS ZSOLT - HUNGARY - YAMAHA 14, 13

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalbike, és ettől mi éhen halunk.

A TB olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TB-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.