Együtt motoroztunk Lampkinnal

2006.07.17. 17:11

35 fok, 15 szekció és két kör várt a versenyzőkre, ami - mint utólag kiderült - jelentős terhet rótt a gyakorlott, élvonalbeli motorosokra is annak ellenére, hogy az utolsó, épített szekció kivételével a többinek árnyas, sűrű erdő adott otthont a városon kívül. A rendező klub a versenyzők és a zsűri tanácsára több szekciót is megváltoztatott az izgalmasabb verseny kedvéért, no meg azért is, hogy a Lengyel vb-futam ne csak egyszeri esemény legyen, hanem több évre befészkelje magát a triál-vb naptárába.

A verseny várakozáson felül szoros volt. Az első kör végén a shercós Cabestany állt az első helyen a japán versenyzővel, Fujinamival holtversenyben (27-27 pont). A végeredményt így az döntötte el, hogy a második körben ki volt fejlődésképesebb, vagyis ki hogy okult az első kör feladatainak megoldásából. Ezt a harcot Raga nyerte, ami azonban kevés volt az elsőséghez.

Raga egyébként 31 hibáról 14-re csökkentette hibapontjainak számát a második körben, amivel utolérte Cabestanyt, de egy ponttal lemaradt Fujinami mögött, aki így a múlt heti olasz verseny után megnyerte a lengyel fordulót is. Mivel Cabes és Raga holtversenybe kerültek, első lépésként a nullás szekciók számát, azaz a tökéletesen teljesített szekciókat nézik először, amiben Raga teljesített jobban, ezért ő állt a második helyre, Cabestany pedig a dobogó aljára.

Végeredmény:

1. Takahisa Fujinami - Montesa - 44 hibapont
2. Adam Raga - Gas Gas - 45 hibapont
3. Albert Cabestany - Sherco - 45 hibapont

A pontozólapokat átnézve a legszembetűnőbb dolog, hogy a 13-as szekciót senki sem tudta teljesíteni, azaz az összes versenyző maximális, 5 hibapontot kapott ezen a szakaszon.

A legendás Dougie Lampkin csak a negyedik helyet tudta megszerezni, ugyanis nem tudott jelentős fejlődést produkálni a rosszul sikerült első köre után. 36 hibapontját 23 követte a második körben, ami a negyedik helyre volt elég. A brit versenyző ezzel a harmadik helyre esett vissza a világbajnokság jelenlegi állása szerint. Csapattársa, Takahisa Fujinami egy ponttal megelőzte őt azzal, hogy sorban a második versenyét nyerte meg. Lampkin 8 ponttal áll Cabestany előtt, miután a Sherco versenyzője - mivel Toni Bou csak a hetedik helyen végzett Myslenice-ben- feljött egy hellyel a bajnokságban.

Takahisa Fujinami: "Két egymást követő győzelem - gyakorlatilag három, ha figyelembe vesszük a franciaországi döntetlent Lampkinnel: ez a legjobb kárpótlás sérüléseimre, melyektől a szezon első felében szenvedtem. Az első körben volt egy nagy esésem, de sikerült helyrehoznom, és íme az eredmény. Előrébb léptem a bajnokság összesítésében, és három fordulóval a vége előtt 15 pontra állok az első mögött, vagyis még bármi lehetséges."

Albert Cabestany: "A győzelemtől megint csak egy hajszál választott el. Elégedett vagyok a teljesítményemmel, megmutattam, hogy fel tudom venni a versenyt a világ legjobbjaival, mindamellett természetesen őszintén örülnék, ha sikerülne győzelmet szereznem."

A bajnokságban még semmi sincs eldöntve, hiszen ingadozó teljesítményt nyújt minden versenyző, ami miatt még sokan esélyesek a végső győzelemre. A 2006-os FIM Triál-világbajnokság legközelebb július végén Nagy-Britanniába látogat, a triálos körökben nagy hírnek örvendő Hawkstone Parkba.

A világbajnokságon végig olyan benyomásom volt, hogy a triálosok között nincsen sztárkultusz, ahogy ez a képeken is látszódik. Lampkin vagy Raga ugyanolyan mezei trialos, mint te vagy én. A szekciók közötti összekötő útszakaszokon együtt motoroztunk Lamkin és Raga mellett. Sőt, Lampkin egyszer letolta az útról Szeleit, aki a kamerájával molyolt. Melyik másik sportban van ez így?

A szórás persze nagy, mert a Montesa-Honda azért nevéhez méltóan nem kis apparátussal vonult ki a versenyre, míg Cabestany, egyszerűen, minden fényűzés nélkül, családdal, segítőkkel eljött versenyezni és kész.

Azt viszont nagyon remélem, hogy a szervezők és a versenyzők elégedettek voltak a lengyel helyszínnel, mert én szeretnék minden évben kimenni egy aránylag közeli VB futamra.

Jelenlegi vb-állás:

1. Adam Raga - Gas Gas - ESP - 149
2. Takahisa Fujinami - Montesa - JAP - 134
3. Dougie Lampkin - Montesa - GBR - 133
4. Albert Cabestany - Sherco - ESP - 125
5. Toni Bou - Beta - ESP - 124