Húsz évig vártunk, de megérte

2012.02.07. 13:29

Húsz éve nem rendeztek teremkrossz versenyt Budapesten. Közben létrehozták a supermoto szakágat és az esemény is helyszínt váltott. Aki jegyet váltott a Syma Csarnokba, kíváncsi volt, mit takar a hétvégi sportesemény nevében a Super-Moto-Cross kifejezés. A műfaj, a fedett motocross és supermoto, újabban pedig fedett pályás extrém enduro, illetve endurocross versenyek nagyon népszerűek. A zárt pálya széléről jól átláthatók a nagy csaták, a tévés közvetítés sem nehézkes, ezért a tengeren túl komoly hagyományuk van. Szeretném azt hinni, hogy végre itthon is elindul, illetve folytatódik valami.

A cikázó fények, a jól komponált pirotechnikai bemutató és az adrenalin termelő zene az egekig fokozta a hangulatot, sőt még egy vicces stunt produkció is belefért a megnyitóba. Az open és pro kategória versenyzői egy kisteherautó platóján érkeztek az arénába, a korábbi bajnokok viszont két amerikai veterán kabrióval. Azt hiszem az összes lelátót megtöltő nézősereg nem panaszkodhatott a showra.

Az este hétkor kezdődő elődöntők 7, a középdöntők 8, a döntők pedig 10 körösek voltak, mind a cross, mind a supermoto kategóriában. A sok nevező ellenére az események gyorsan pörögtek, unalomra nem volt panasz. Az amatőr (open) kategória, és a profik futamain is olyan csaták alakultak ki, hogy forrt a levegő a Syma Rendezvénycsarnokban. A supermoto kategóriában több volt a külföldi, mint a magyar, de a krosszosok közt is láthattunk más országokból érkezett versenyzőket.

A rendezvény két napos volt, kétszer is azonos forgatókönyv szerint ment a küzdelem, tehát győztest avattak szombaton és a vasárnap is.

A végeredmények így alakultak:

Eredmény MX első nap:

1. Grillmayer - KTM

2. Hujber - KTM

3. Eigner - Kawasaki

4. Schruf – Husaberg

5. Szvoboda - Kawasaki

MX második nap:

1. Szvoboda - Kawasaki

2. Grillmayer - KTM

3. Hujber - KTM

4. Schruf – Husaberg

5. Raninger - Honda

Supermoto első nap:

1. Schruf Hanson

2. Karanyotov Angel

3. Höllbacher Lukas

4. Pavel Keymar

5. Vogelsang Reto

6. Tóth Ádám

Supermoto második nap:

1. Dani Müller

2. Schruf Hanson

3. Tóth Ádám

4. Tellenbach Patrik

5. Tobias Radek