2015.04.09. 08:08

London érdekes hely. Míg hemzsegnek az orosz oligarchák, és reggelire kaviárral dobálják a kutyát, jön egy görög-ciprusi pocakos valutás, aki ellopja a show-t, a királyi ház legbelsőbb bugyrainak délutáni teájára pályázik, tolja pénzzel a MotoGP-t, de most akadt egy kis dolga is: megpróbál kibújni a büntetésvégrehajtás zord határozatai alól. S attól, hogy neki sikerül, még ne utánozzák, mindezt zárt pályán teszi.

Ugye önök is hallottak már Londonban élő, kétes milliárdokkal rendelkező, orosz üzletemberekről? Ha esetleg nem, biztosan láttak már legalább egy Guy Ritchie filmet, melyben gyakran tűnnek fel hasonló alakok. Nem, ők nem babakék lakókocsit árulnak, sőt, még az illegális bokszmérkőzéseket is messziről kerülik, inkább pénzzel kereskednek, ingatlanban utaznak, megkörnyékezhetetlennek hitt, vaskalapos bürokratákat vásárolnak meg kilóra.

Hallottak már hasonló üzleti vállalkozást működtető, szintén Londonban élő, nem orosz, hanem görög-ciprusi üzletemberekről? Persze, hogy nem, ilyen film nincs; ilyen csak a MotoGP-ben van.

Amikor felröppent a hír, hogy az angolok nemzeti hőse, Cal Crutchlow idén gyári támogatású Hondával versenyezhet, még a Man-szigeti birkák is szebben bégettek. A történet tündérmeseként alakult, a japánok kirúgatták a német Stefan Bradlt, s úgy döntöttek, hogy az LCR Honda akkor kaphat gyári támogatást, ha Crutchlow a csapathoz szerződik. A dörzsölt csapatfőnök, Lucio Cechinello fájó szívvel, de elfogadta a döntést, így jött az angol, vele egy zsák pénz, az angol CWM FX-nek (Capital World Market Forex) köszönhetően. Akkoriban már sikeres pénzügyi vállalatként tartották számon a titokzatos céget, mert bár alig ismerték, hozamai olyan pozitív mérleget mutattak a pénzügyi piacon, hogy még a legdörzsöltebb menedzserek is fejet hajtottak előttük.

Senkinek nem tűnt fel, de a vállalat vezérigazgatója egy harminchárom esztendős, Angliában élő görög-ciprusi, magát komoly üzletembernek valló egyén volt, bizonyos Anthony Constantinou. Az 1981-ben született férfi 2003-ban szerzett diplomát üzleti adminisztrációból, és viszonylag fiatalon, 2013-ban már saját vállalkozását, a pénzügyi szolgáltatást nyújtó Aixia Limitedet irányította igazgatóként. Melyet 2014-ben felszámoltak, miután figyelmeztették, hogy engedély nélküli tevékenységet folytat az Egyesült Királyságban. Feltehetőleg ezt követően alapította a CWM FX-et, itt már alapító vezérigazgatóként tartották számon, míg az igazgatói posztra alig harminc esztendős barátját, James Craig Droste-t kérte fel.

Az alapítással kapcsolatos pontos évszámok még a cég weboldalán sem fellelhetőek.

Időközben kiderült, hogy Constantinou egyéb, nagy jelentőséggel bíró rendezvényt és csapatot is szponzorált. Szárnyai alá vette a Wigan Warriors rögbicsapatot, a Chelsea FC-t, de a londoni hajókiállítás főtámogatójaként is állta a sarat, szót sem ejtve a nagy költségvetésű profi bokszgálákról.

Az LCR Honda MotoGP csapatát részben már tavaly is szponzoráló üzletember végül olyan iramban tolta a híres emberekkel készített közös szelfiket, hogy végül elfelejtették megkérdezni: mégis miből ez a sietség? Ha egy lavina elindul, megállítani nem lehet, Constantinou végtére is jó srácnak tűnt, egy friss vonalnak, aki végre nem spórol, hanem hajlandó költeni a sportra, ezért el nem ítélhető módon egyre több szakember és újságíró kereste a társaságát, követte twitteren, lájkolta facebookon és próbált vele kapcsolatot létesíteni.

Viszont azt is tudjuk, hogy tündérmesék nem léteznek, az üzleti életben pedig még úgy sem, ezért egy Quaestor-botrány után alig lepett meg a hír, hogy a CWM központi irodájának otthont adó Heron tornyot megszállta a londoni rendőrség, és tizenhárom embert letartóztatott pénzmosás és csalás vádjával. A hír csak közvetlenül a MotoGP-szezon kezdete előtt látott napvilágot, de végül kiderült, hogy a razziát még március elején tartották. Érdekes, hogy a magyar brókerbotrány és a CWM elleni vizsgálat nagyjából azonos időpontra tehető, és eddig úgy tűnik, hogy sem David Cameron brit miniszterelnök, sem politikai munkatársai nem érintettek az ügyben.

A londoni Evening Standard bulvárlap belső forrásokra hivatkozva először azt közölte, hogy a görög-ciprusi alapító is a letartóztatottak között van, de néhány nappal később, mégis a katari MotoGP idénynyitóján tűnt fel Lucio Cecchinello mellett. Viszonyuk nyugodtnak, kiegyensúlyozottnak tűnt, s végül az sem derült ki, hogy az ex-KGB ügynök, Alekszandr Lebegyev tulajdonában lévő újság csak blöffölt, vagy esetleg szuperszonikus gyorsasággal helyezték szabadlábra Constantinou-t.

A devizakereskedelemmel foglalkozó cégnél azért razziázott a londoni rendőrség, mert befektetőik egy csoportja panaszt tett, hogy egy Kajmán-szigeteki bankszámláról mintegy százharminc millió dollárjuk tűnt el. A hatóságoknak csak ezt követően vált érdekessé a CWM által kínált, kimagaslóan irreális, havi ötszázalékos pénzügyi gyarapodás.

A botrány kirobbanását követően egy időre ugyan leálltak youtube-ra feltöltött, mázzal borított, elemző videóikkal, viszont megdöbbenve tapasztaltam, hogy április óta újult erővel elemeznek, a megszokott londoni háttérképpel.

Constantionu természetesen mindent tagad, s továbbra is a legmegbízhatóbb valutakereskedelemmel foglalkozó vállalatnak tartja a CWM FX-et. Állítása szerint egy volt munkatárs bosszúhadjáratáról van szó, és ígéretet tett arra, hogy az kivizsgálás során végre kiderül az igazság, s személyesen meggyőződhet mindenki a CWM FX ártatlanságáról.

Lucio Cecchinello egyelőre nyugodt. Belső információk szerint főszponzora még a szezon kezdete előtt átutalt a Hondának nagyjából hatmillió eurót, mely a gyárnak fizetendő éves összeg kétharmada. Az olasz úgy nyilatkozott, hogy kilépni esze ágában sincs a szerződésből, de megnézetik egy jogásszal, felkészülve minden eshetőségre.

Úgy sejtem, ezen a ponton már önöket is egyre jobban érdekli, ki ez a pökhendi playboy, kinek még a bőre alatt is dollármilliók lapulnak, nincs negyven, s nem is orosz, a londoni hajókiállításon pedig II. Erzsébet brit királynő lánya, Anna királyi hercegnő pacsizik vele.

Ha eddig azt hitték, egy felkapaszkodó bevándorlóról szól a cikk, alaposan tévedtek. Anthony apja Aristos Constantinou, divatcézár, egy görög-ciprusi úri szabó fia, aki családjával még a hatvanas években emigrált Nagy Britanniába. Testvérével, Achilleas-szal közösen megalapították az Ariella Fashion divatcéget, mely máig sikeresen működik. A porszem akkor került a gépezetbe, amikor 1985 újév éjjelén meggyilkolták Anthony apját, a család Bishops Avenue-i villájában. Sokak szerint ez Anglia egyik legrejtélyesebb bűnténye.

A gyilkost soha nem kapták el, találgatás viszont akadt bőven. Achilleas nem törődött bele testvére halálába, s annak tizennégy évvel fiatalabb felesége, Elena ellen többször kért újbóli kihallgatást. Nem titkoltan sógorasszonyát gyanúsította, és egy bérgyilkos lehetőségét sem zárta ki. Anthony anyja mindvégig kitartott ártatlansága mellett, s a rendőröknek egy maszkos alakról beszélt, aki elől úgy menekült meg, hogy befutott a fürdőbe, melynek ablakán át lemászott az első emeletre.

A Scotland Yard szerint Aristost egy tipikus női pisztollyal lőtték le, hátában négy, fejében két ezüstözött golyót találtak. A brit a lapok akkoriban kiemelt hírként közölték azt is, hogy az özvegy viszonylag hamar véget vetett a gyásznak, az eset után hét hónappal feleségül ment egy floridai életmentőhöz. Nem kérdés, Anthony Constantinou nagy csibész, s bizonyára hányattatott gyermekkora sem vált előnyére, így a történet mégiscsak akkor lenne kerek, s ihletné meg Guy Ritchie-t, ha a bíróság végül felmentené, vállalata pedig ott folytatná, ahol abbahagyta.

A bökkenő csak az, hogy a tündérmesék kora sajnos lejárt.

És akkor bűnösök most ezek a ciprusiak? Nem kizárt. Ha megtudnánk egyszer, hogy pontosan kik fizetik a MotoGP vagy a Forma-1 csapatok buliját, és megtudnánk, miért éri ez meg nekik, valószínűleg csak lehajtott fejjel ülnénk, és többé senkit a szánkra nem vennénk pénzmosás gyanújával. Jobb óvakodni a lófejektől.


források: www.independent.co.uk, www.speedweek.com