Magyar motoros Guiness-rekord született

2002.07.03. 10:16

Két keréken, szélben, háttal a menetiránynak. Mindezt 200,9 km/órás sebességgel száguldva a sármelléki repülőtér betonkockáin. Borsay Szabolcs tegnap ezt a világon legelőször tette, ezzel a magyar streetfighter neve bejegyeztetett a Guiness-rekordok könyvébe.

 
   
   

A nehézségek ellenére tegnap megszületett a magyar Guiness-rekord a "legnagyobb sebességgel háttal motorozás a tankon ülve" kategóriában.
Az elmúlt keddi időpontot a rossz időjárás és a nagy szél miatt halasztották el, azonban tegnap sem volt az a kimondott szélcsend. Azok szerint, akik egy hete potyára utaztak le a sármelléki Balaton Airportra, a szél sokkal erősebb volt most, mint akkor.

 
   
 

A rekordkísérlet időpontját délután két órára tűzték ki. Ekkorra rendelte oda Borsay Szabolcs - akit egyébként sikeres motoros kaszkadőrként ismerhetnek a streetfighter versenyek látogatói - a szaksajtót, és már korábban megérkezett az RTL Klub forgatócsoportja. (A rekordbejegyzéshez ugyanis szükség van a sajtó nyilvánosságára is.)

 
   
   

Mivel a rekord tárgyát képező motorkerékpárt busszal szállították le, csak akkor derült ki, hogy az indítókulcs Budapesten maradt, amikor a tévések megpróbáltak elhelyezni egy videokamerát az ülés alatt.
Az első riadalom után Szabolcs hazatelefonált, és megkérte egy barátját, hogy a leggyorsabb motorjával hozza utána a kulcsot. A kulcs egy Suzuki Hayabusán fél négyre ért le, de addigra Szabolcs már túl volt az első két kísérleten - sikerült a motort beindítani kulcs nélkül, és az ülés alá is bekerült a kamera.

 
   
 

A rekord hitelesítéséhez a Sebesség Láz Ügynökség fotocellás sebességmérő berendezését használták, azt, amelyikkel a gyorsulási versenyek eredményeit is mérik. Szabolcs először hagyományos módon végigmotorozott néhányszor a pályán, majd a nagy szél ellenére már az első próbálkozásra 170 km/órás sebességet ért el úgy, hogy menet közben megfordult a motoron, majd a tankon háttal ülve vezetett tovább. Másodszorra természetesen megdöntötte a saját maga felállított rekordot 180 km/órás sebességgel, de még ezzel sem elégedett meg. Harmadik próbálkozásra 200,9 km/órát mért a berendezés.

 
   
   

Sajnos a szél még jobban feltámadt és Szabi nem érezte elég biztonságosnak a pályát még egy kísérlethez. Később elmondta, hogy az erős oldalszél miatt félre kellett ülnie a tankon, és annyira meg kellett döntenie a motort, hogy valószínűleg ilyen körülmények között ennél jobb eredményt nem sikerült volna elérnie.

 
   
 

Ebben a kategóriában ez lesz a legelső bejegyzés a rekordok könyvében. Büszkék lehetünk rá, hogy ismét történt valami olyan, amiben a magyarok az elsők.