Brno Guide 3.0

2004.08.19. 11:28

Az idén is megrendezik augusztus 20. és 22. közt a Brno melletti Masaryk versenypályán a Gyorsasági Motorkerékpáros Világbajnokság hagyományos futamát. Hazánkhoz ez a pálya fekszik a legközelebb, ezért évek óta szép számmal látogatnak ki honfitársaink a Cseh Nagydíjra, hogy lássák a MotoGP sztárjait és - nem utolsó sorban - a magyar pilótákat: Talmácsi Gábort és Tóth Imrét a 125GP-ben, valamint Talmácsi Gergőt a 250GP-ben.

Az időjárás Brnoban általában remek, napos, 30 fok feletti hőmérséklettel. Mindez nem olyan megterhelő, mint az általunk ismert alföldi és nagyvárosi 30 fok feletti kánikulák, mivel a pálya egy dombokkal, erdővel körül kerített, szellős völgyben terül el. Viszont megnézve az Országos Meteorológiai Intézet honlapját meglepődve láttam, hogy idén vasárnapra csak 20-25 fok körüli hőmérsékletet jósolnak a békák főnökei, és zivataros, borult eget próbálnak ráerőltetni a motorsport szerelmeseire. Szombat-vasárnapra egy kisebb fajta hidegfront átvonulását valószínűsítik Brno környékén. Erre nem árt felkészülni arra.

Az utazásra két útvonal javasolt. Aki nem szeretne a szlovák és cseh tájban gyönyörködni, az vegye meg a szlovák és cseh autópálya matricát, amelyekből a 15 napos jegy 1020, illetve a cseh 10 napos 1350 forintba kerül, és Budapesten a Visegrádi utcai Autóklubban és szinte minden nagyobb utazási irodában kapható. Az autópályás útvonal előnye, hogy nagyon gyorsan oda lehet érni, remélhetőleg nem kell sokat várni immár a szlovák-cseh határnál sem az EU csatlakozás óta. A távolság ebben az esetben mindössze 330-350 km Budapesttől, ami 3-3,5 óra alatt letudható. Lehet, hogy motorral gyorsabban sikerül egyeseknek, de senki se feledje, hogy a szlovák rendőrök kissé háklisak a magyar gyorshajtókra, és Pozsony környékén, a szlovák-cseh határ körül, valamint a csehek Brno előtt szoktak sebességet méricskélni.

Budapestről indulóknak az útvonal a Budapest-Győr-Rajka-Pozsony-Malaczky-Brno autópálya szakasz ajánlott. Eltévedni nem lehet, forgalom alig van, mindössze a szlovák-cseh határon és Brno környékén sűrűsödik be. Talán idén elmarad a szlovák-cseh határon szokásos mizéria, ami inkább visszafelé jellemző, és soha nem tartott 20 percnél tovább. A reggel 4 órai indulás Pestről teljesen megfelelő, mindenki odaér pénztárnyitásra. Brnonál a Prága feliratot kell megcélozni és a Prága felé vezető autópályán kell menni pár kilométert, majd a Shell kút utáni első kijárón (182-es) kell kihajtani a Masaryk pálya felé. Az esemény egyébként már az autópályán ki van táblázva, nehéz eltéveszteni.

Aki unja az autópályát, az mehet fent Szlovákiában is, bár így valamivel több időt szánjon az útra. Ekkor Budapest-Tatabánya-Komárom, majd a 64-es úton Érsekújváron át Nyitráig, majd az 51-esen Trnava-Hodonin (itt van a szlovák-cseh határ), és Brno az odavezető út. Szép tájakon megy az út, főleg amikor a cseh határ közelébe ér. Tankolni lehet bátran bármelyik nagyobb, ismertebb társaság kútján, a szlovákoknál valamivel olcsóbb a benzin, mint nálunk, a cseheknél kb. ugyanannyi.

A pálya környékén a parkolást rendőrök irányítják, néha okosan, néha érthetetlenül jelzik, ki merre álljon, meddig lehet felmenni a pálya főbejáratához, hol van még szabad parkoló. A parkolás fizetős, emlékeim szerint 100-150 korona körül a díja. A motorosoknak elkülönített, őrzött parkolókat alakítottak ki. Sok helyen találhatók mellékbejáratok a pályára, és sok helyen a kerítésen is át lehet mászni, de ezt ne tegyük, nehogy kitalálják, hogy honnét jöttünk. Maga a pálya felszereltsége és infrastruktúrája sokat javult tavaly óta. A WC fizetős, vagy aki spórol és nem szégyenlős, az a természetben is megoldhatja dolgait a kerítés mellett. A pályától nem messze van egy kemping, aminek minőségéről nem tudunk sokat mondani, csak annyit, hogy ott van, és aki 3 napra megy, azt szívesen látják. Ezenkívül Brnoban és környékén sok szálloda, vendégház üzemel teljes kapacitással, azonban 4 nappal a futam előtt valószínűleg a helyek ezekben már rég elfogytak.

A főbejáratnál, vagy a pálya széle mellett lévő jegypénztárakban lehet megvenni a jegyet, fizetés euróban, vagy Cseh koronában történik. A jegyek ára idénre minimális mértékben növekedett. Jegyekből a legolcsóbb a 600 koronás, ezután következő az 1250 koronás vasárnapra. 3 napos bérlet ára 700 és 1550 korona. Az olcsóbbikkal a pálya 5 különféle szektorában (A, B, D, E, G) ülhetünk a domboldalra. A drágábbikkal a pálya felső részében lévő motodromba érkező szakaszt láthatjuk (C szektor, idén Starobrno névvel fut a helyi sörgyártó jóvoltából), a felső célegyenes első részével együtt, két szélesvásznú TV kijelzővel megspékelve. A drágábbik jegy az F szektorba is megfelelő, innét a hátsó hosszú egyenes bármely pontja belátható, plusz a motodrom kijárati részéhez közel ülve itt is láthatjuk a versenyzőket. Már nem lehet bejutni az olcsóbbik jeggyel a drágábbik két szektorba, ezt szigorúan ellenőrzik. Mindkét típusú jeggyel a főbejárattól egy pár száz métert visszafelé kell sétálni, és ott lehet bejutni a pályára, valamint a belső gyalogútra. Közvetlen a pálya kerítésének külső oldalán is halad egy ösvény, ha valaki a megfelelő bejárattól messzebb parkolt, ezen az indián ösvényen tudja megközelíteni a kapukat.

A csehek inkább németül beszélnek, vagy csak csehül, de azért angolul is megértik azt a pár szót, hogy hány darab jegy, sör, kaja kell. Kaját nem érdemes sokat vinni, mivel kint 100-120-150 koronás egységárakon lehet kapni mindenféle okosságot. Ha mégis viszünk, annak az az előnye, hogy nem kell felugrálni futamok után és közben, így átvergődni az embereken, amely a meredek domboldallal együtt már sokaknak frusztráló lehet. A sör kifejezetten olcsó, a csapoltat érdemes megvenni, amelyből mindenhol egyforma típusú (Starobrno) kapható a pályán, természetesen jéghidegre hűtve. A legdrágább az üdítő, úgyhogy inkább ilyesmit érdemes hűtőtáskában vinni, bár a németek véleménye szerint a jóféle cseh sör jobban megéri.

Lelátók csak a nagyon drága jegyekhez tartoznak. Minden más esetben a meredek domboldalon ülnek, fekszenek a nézők. Érdemes pokrócot, vagy a jobbaknak kis széket vinni, szigorúan gyalogsági ásóval együtt, mivel a pályán szinte mindenhol szakadékszerű lejtőkön ül az ember A székeket be kell ásni a hegyoldalba, ami a verseny kezdetéig nagy össznépi ásókunyerálós feladat, amiben a németek verhetetlenül pofátlanok. A büfésátrak mellett mindenféle GP-csecsebecsét áruló bolt található, és mivel a MotoGP rendezőség által hivatalosan engedélyezett MotoGP cuccokat árulják, elhihetjük, hogy jó minőségű árut kapunk pénzünkért. Azonban a különféle sztárokkal díszített pólók és szinte minden más piszok drága, de hát a fanatizmusnak ára van.


Jó utat kívánunk minden kedves olvasónknak!