Szállj velem!

2002.06.07. 10:46

Kétütemű ordítás, kétütemű füsttel, new punk kísérettel. Még nem is láttam őket már állt a hátamon a szőr. Aztán az első ugrás a levegőben, és a szemem elé kaptam a kezem. Juuujjjj! Nézni is rossz! Rossz? Ezek a srácok nem normálisak. Apád látta már mit csinálsz a levegőben? Meglepetés válasz: Itt van és nézi. Ő az edző.

 
   
   

Ezzel ifjabb Németh Kornél nincs egyedül. Az angol Jack Windham is édesapja kíséretében érkezett. Bár az öregek is jelentős motokrosszos múltra tekinthetnek vissza, még egyikőjük sem ugrott.

 
   
 

Elengedett kormánnyal száll 15 méter magasban. Aztán csak a kormányba kapaszkodik, és repül a krosszgép felett. A következő őrült az ülést markolva hasít a motor után. Önkéntelenül mozdulok minden ugrással. Láthatunk egy lólengést, talán Magyar Zoltántól ellesett magyar vándort. Két homokbucka között, 15 méter magasan. Nyelek egyet. Az adrenalin bomba becsapódott. Keresztbe fordul a srác alatt a motor, majd látszólag egészben földet ér.

 
   
   

Mi van, ha nem sikerül? Számolják a sérüléseket? Meddig lehet ezt csinálni, ép ésszel, ép bőrrel? Az egyik amerikai meghívott gerincsérülése miatt hiányzik a gáláról. A másik lekéste a repülőgépét. Ő járt jobban.

 
   
 

Hihetetlen. Mintha a legújabb számítógépes játékban lennék néző.

Rámpákat rendezgetnek, hogy minél magasabbra lehessen ugrani a tökéletes íven. 17 m-re tolják az ugrató rámpát a fogadó földhányástól.

 
   
    ifj. Németh Kornél

A motorok 250-es kétütemű krosszgépek majdhogynem széria kivitelben. Kornél KTM-mel, de van itt Kawasaki, Honda CRX. A futómű keményre állítva, itt-ott plusz kapaszkodók a hátramászós mutatványokhoz. Ezek smirglivel borítottak, hogy ne csússzon le a kezük.

 
   
  Andy Bell könyöke

Kérdésemre, hogy két személlyel próbálták-e már, kaján vigyorral néztek össze. Ha vállalom az utasszerepet, annak sincs akadálya.

A motorok nyergében láthatjuk:
a véreskönyökű Andy Bell -t,
szintén amerikából Chris Denison -t,
szülői felügyelet alatt Jake Windham -et,
John Distler -t,
és büszkeségeinket:

 
  I F J . NÉMETH KORNÉL-t
 
  1983. március 3.-án született Kaposváron. Három éves korában kapta elsô motorját, és a motorsporttal ekkor egy életre szòlò szövetséget kötött.

Édesapja Németh Kornél, kilencszeres magyar bajnok. 1991-ben a nyolcvan köbcentis kategòriában, egy hatvan köbcentis Kawasaki motorral már rajthoz is állította fiát. 1993.-ban Kornél nyolcvan köbcentis kategòriában már bajnoki címet szerzett. Ezt az eredményét 1994-ben is megismételte. Következett 1995. amikor egy százhuszonötös motorral szeretett volna a bajnokságban elindulni, de a szövetség túl fiatalnak tartotta még ehhez. 1997-ben a másodosztály százhuszonötös kategòriájában ismét egy bajnoki címet sikerült szerezni, bizonyítva a vele született tehetségét. A következô két évben már a Magyar Motocross Bajnokságban indult, ahol nem lehetett tôle a bajnoki címet elvenni. Még ebben az évben, nem kis meglepetésre, az Euròpa Kupa C osztályának összetett harmadik helyét is sikerült megszereznie. 2000. esztendô a fordulat éve volt Kornél számára. Az új szponzor a Németországi Kosak motor cég a motor beszállítòja, így ifjú tehetségünknek ki kellett váltania a német versenyzôi licencet, hogy a német motocross bajnokságban elindulhasson. Ez meghozta ifj. Németh Kornél számára az igazi versenyeket, és az igazi komoly eredményeket is. Sikerült a német bajnokság (Euròpában a legerôsebb) 14. helyét, az ISPO Sommer Games második helyét, és az Euròpa-bajnokság harmadik helyét is begyűjtenie. Mind e közben, felkeltette érdeklôdését a motocross fenegyerekei által nagyon magas színvonalúvá tett MX freestyle. Nem sokat késlekedett, édesapjával ugratòt építettek, majd lázas gyakorlás kezdôdött a balatonszemesi edzô pályán. A sok munka eredménye nem is maradt el, hisz Kornél szép sorban bemutatta az összes trükköt, amit a profiktòl látott. Igaz Ô ezt a motocross versenyek forgatagában tette, és nem a külön erre szervezett rendezvényeken. 2000. év végén azonban lehetôsége nyílt Brnoban egy igazi freestyle show-n részt vennie, ahol elbűvölte a közönséget magas színvonalú ugrásaival. Ekkor kapta a Lazy Boy becenevet, amely az egyik ugrás neve is egyben. 2001-ben már igazán elindult felfelé ifj. Németh Kornél karrierje, a KTM gyár csapata szerzôdtette, és a Motocross Világbajnokság futamain indítják, ahol már bizonyította rátermettségét és elszántságát azzal, hogy a Belgiumban rendezett VB. futamon megszerezte a két vb-pontot érô 14. helyezést. Ezzel már is történelmet írt a Magyar Motocross nagykönyvébe, hiszen ez eddig még senkinek sem sikerült kis hazánkbòl. A VB szereplés mellett egyre több freestyle bemutatò és verseny meghívást tudhat magáénak, ami az egyre növekvô nemzetközi népszerűségét is bizonyítja. A tavalyi show-n is egyértelműen kiderűlt, hogy miért van benne az Motorcross világ elitjében, még a két francia szuper rider, Lamblin és Porte is elismerte Kornél tudását, hiszen minden ugrása maga volt a tökély. "nagyon örülök, hogy tökéletesen sikerült az elsô nemzetközi freestyle-show Magyarországon, és fôleg amiatt vaygok elégedett, hogy a közönség nagyon jòl szòrakozott"-nyilatkozta tavaly Németh Kornél, akit a rajongòk folyamatosan visszatapsolták.
 
  Kerner László-t
 
  Kerner László vagyok, 1983.09.22.-én születtem Zircen. Jelenleg Nagyesztergáron lakom, itt végeztem el az Általános Iskolát 1998-ban. Most a veszprémi Jendrassik-Venesz középiskolába járok, ahol karosszérialakatosnak tanulok. Édesapám autószerelő mester, aki egyéni vállalkozóként dolgozik falunkban. Anyám Veszprémben dolgozik egy kábelkonfekcionáló vállalatnál. Testvérem autószerelő, jelenleg tanul.

Motorcross-ozni 11 éves koromban kezdtem,a 80 ccm-es kategóriában. Később a 125, ccm-es géposztályban indultam. Jelenleg egy 250 ccm-es Kawasakival versenyzem. Nagy segítséget nyújtanak Németh Kornélék, ők tanítanak motorozni, és a Freestyle-ban elért eddigi eredményeimet is nekik köszönhetem. Emellett a No Fear segítségével jutok közelebb ehhez a - számomra nagyon nagy élményt nyújtó - sporthoz, és ezúton is köszönöm bizalmukat. A legtöbbet Apámnak köszönhetem, hiszen Ő tette lehetővé, hogy motorom lehessen, és hogy versenyezhessem!

A Sportsziget pénteki programja

20:00 Zenés táncos köszöntő
20:30 BMX és MTB bemutató
21:00 MX Világsztárok bemutatkozása
21:30 MX Freestyle show
22:30 Közönségszavazás
22:42 "Best two" páros bemutató
23:00 Finálé
23:30 Dedikálás a depónál

A Sportsziget szombati programja

20:00 Zenés táncos köszöntő
20:30 BMX és MTB bemutató
21:00 Nokia 5210 sorsolás
21:00 MX Világsztárok bemutatkozása
21:30 MX Freestyle show
22:30 Közönségszavazás
22:42 "Best two" páros bemutató
23:00 Finálé
23:30 Dedikálás a depónál

A belépés ingyenes!