Hatszoros világbajnok, de végre megtanul motorozni

2021.07.07. 11:38
1 hozzászólás

Jonathan Rea-t aligha kell bemutatni azoknak, akik rajta tartják ujjukat a motorversenyzés világának ütőerén. A 34 éves északír klasszis hat éve legyőzhetetlen a Superbike-világbajnokságon, de megfordult a MotoGP-ben is – még ha csak epizódszerepben, beugróként is, két futam erejéig. A közelmúltban már a visszavonulását is megpengette, a jövőben talán kipróbálná magát a motokrossz világában is. Egyelőre viszont élvezi a WSBK-t, ráadásul idén nagyon kemény kihívója akadt Toprak Razgatlioglu személyében. Az előző körben a török srác át is vette a vezetést, Rea tehát kapaszkodhat az újabb címvédésért.

Azt viszont már kevesebben tudják róla, hogy nincs jogosítványa, így közúton nem vezethet nagymotort. Korábban, még négyszeres világbajnokként egyszer már nekifutott a tanfolyamnak, ám akkor elhasalt az elméleti vizsgán – úgy tűnik, nem volt kivételezés, nem sokat nyomtak a latban a versenypályán elért eredményei: ha nem tudja a szabályokat, akkor nem tudja, fusson neki még egyszer. Azóta már sikerrel kitöltötte a tesztet, a Covid-járvány miatti lezárások viszont kényszerszünetet iktattak be a programjába.

Most elhárultak az akadályok, jöhet a gyakorlati oktatás, majd a vizsgák, ha pedig már belevágott, saját Youtube-csatornáján dokumentálja is a folyamatot. A videóban amúgy nagyon jófejnek tűnik, nem érződik a viselkedésén és a megnyilvánulásain semmiféle sztárallűr. Sőt, ő maga jegyzi meg, mennyivel másabb közúton motorozni, folyamatosan figyelni a tükröket, a holttereket. Alázattal csinálja végig a szlalomot és a vészfékezési gyakorlatokat is, mindent az oktató iránymutatásai szerint. Oké, a végén egy kicsit elviszi a vére, és néhányszor felkapja egy kerékre is a Z650-et. Mert, ugye, a Kawasaki versenyzőjeként mi mással is tanulhatna, mint egy Kawával.

Közben azt is megjegyzi, hogy ilyen taknyos úton ő már inkább esőgumit szokott felrakni, meg hát a gumimelegítés is elmaradt, így egy kicsit kevésbé érezte komfortosnak a helyzetet. Amikor pedig a tanpályára vezető úton az oktató felgyorsított 100 km/h körüli tempóra, Rea azt érezte, hogy ő nem szeretne olyan gyorsan menni.

Az elmélet után most egy újabb lépést letudott, hiszen sikerrel teljesítette a CBT-t, vagyis a kötelező alapoktatást, ami nagyjából a hazai rutinvizsgának felelhet meg. Immár csak a forgalmi vizsga van hátra, és kézhez kaphatja a korlátlan jogsit. 34 évesen, hat vébécímmel a zsebében. Mi nagyon szurkolunk!