A hetedik

2007.12.05. 19:14

Mindenki a milánói kiállításra várta a KTM 950 Supermoto utódját. A gyár tekert egyet a történteken, és az angliai Birmingham Motorshow-n mutatta be a nagyközönségnek az új 990 Supermotót. Ez a KTM hetedik új utcai modellje a 2008-as modellévre.

A sportos supermoto kategória rajongói jól emlékeznek 2005 nyarára, hiszen akkor jelent meg az a motorkerékpár (950 SM), amely addig soha nem látott könnyedséggel és hihetetlen sebességgel mutatta meg, hogy mit lehet művelni az aszfalton. Az új supermoto különleges képességei még a superbike-tulajdonosokat is megizzasztották. Nyugodtan mondhatjuk, hogy a 950 Supermotóval a KTM nemcsak egy extrém gyors motorkerékpárt állított a kerekeire, hanem egy teljesen új fajt is kitenyésztett, a nagy hengerűrtartalmú, kéthengeres supermotóét.

A kategóriateremtő elképesztő sikerei után a KTM tovább folytatja úttörő szerepét, és 2008-ban bemutatja a 990 Supermotót. A világ egyik legmodernebb nagy V2-esének alapkoncepciója nem változott az előző modellhez képest: az LC8-as blokk továbbra is a legkönnyebbek közé tartozik. Megváltozott viszont a hengerűrtartalom, melyet 999 cm 3-re növeltek, az üzemanyagellátás pedig a kor kívánalmainak megfelelően elektronikus befecskendezésre változott.

A változtatások eredményeképpen a mérnökök emberes teljesítménynövekedést értek el, így a blokk ereje 17 lóerővel nőtt. Tovább finomították az addig is különlegesen könnyű vázat, és javítottak az ergonómián is, így a 115 lóerő kordában tartása olyan egyszerű feladat, hogy a 990 Supermotót leginkább hátulról és nagy távolságból lehet majd látni.

A kipufogórendszert teljesen áttervezték. Az ülés alatt elhelyezett rozsdamentes dobok zajszintje alacsony, és hatalmas méretük ellenére belesimulnak a motor vonalvezetésébe. A beépített katalizátoroknak köszönhetően a károsanyag-kibocsátás könnyedén megfelel az Euro 3-as normának. A műanyag tank űrtartalmát 19 literre növelték, ami jótékony hatással lesz a KTM hatótávolságára.

Akárcsak a 950 Supermotó esetében, úgy utódjában is nagy szilárdságú króm-molibdén csövek hálójából áll a váz. A következetesen tömegmegtakarításra optimalizált térhálós váz tömege mindössze 9,8 kg, így 20 dekával alulmúlja a mágikus 10 kg-os határt. 1510 mm-es tengelytávjával és 65,1 fokos villaszögével a Mattighofenben készülő váz különösen fordulékonnyá és stabillá teszi a gépet a supermotók természetes vadászterületén, a szűk, kanyargós hegyi utakon.

Tapasztalat és szakértelem - ez jellemzi a WP futóműveket. Ezért is építette a KTM az ismert holland márka minőségi futóműelemeit a 990 SM-be. Elöl rendkívül finoman reagáló, teljesen állítható, 48 mm-es fordított teleszkópok nyelik el az út egyenetlenségeit, és adnak tökéletes visszajelzést. A hátsó futóműnél szintén WP márkájú központi rugós tagot használtak, mely nyomó- és húzófokozatban is széles tartományban állítható, így a csillapítás jellege minden útfelülethez ideálisan beállítható.

A Brembo elemekből álló fékrendszer bármilyen körülmények között maximális lassulást biztosít. Elöl két 305 mm átmérőjű, úszó ágyazású tárcsát szorítanak a négydugattyús, radiális nyereg betétei. Hátulra 240 mm-es tárcsát és kétdugattyús nyerget építettek be.

A 990 Supermoto újratervezett, karcsúbb kialakítású hátsó része még sportosabb és dinamikusabb lett. A motor vonalvezetését követik a csomagok rögzítésére is alkalmas, nagyméretű kapaszkodók. A szuperkönnyű, többfunkciós műszerfal fordulatszámmérőből és digitális kilométerórából áll. Kompakt méretei ellenére számtalan kiegészítő információval látja el a vezetőt.

A 950 Supermotóval összehasonlítva az új ülés közvetlenebbé teszi a vezető és a motorkerékpár kapcsolatát. A 865 mm magas ülésen ülve dinamikus, agilis és sportos helyzetben vadászhatja a motor vezetője a kanyarokat. A KTM hagyományok szerint a cég mérnökei a lehető legalacsonyabb tömeg elérésére törekedtek. A következetesen könnyű építésű konstrukciónak köszönhetően 191 kg-os üzemanyag nélküli menetkész tömeget tudtak elérni, mely a kategóriában egyedülálló. A 990-es Supermoto bárkinek mosolyt csal majd az arcára motorozás közben, aki versenyzésre kész.

A márkára jellemző narancssárga szín mellett a 990 Supermoto feketében is kapható lesz.

Műszaki adatok

KTM 990 Supermoto - 2008

  • 319
    Kéne:
  • 41
    Nem kéne:
Motor: vízhűtéses, négyütemű, 8 szelepes, 75 fokos kéthengeres V-motor, DOHC vezérlés
Lökettérfogat: 999 cm 3
Furat x löket: 101 x 62,4 mm
Kompresszió viszony: 11,5:1
Max. teljesítmény: 115 LE 9000 1/min-nél
Max. nyomaték: 97 Nm 7000 1/min-nél
Keverékképzés: Keihin EMS befecskendezés
Kuplung: többtárcsás, olajfürdős kuplung, hidraulikus működtetésű
Váltó: 6 fokozatú, lábkapcsolású
Véghajtás: lánc
Váz: króm-molibdén ötvözet acél csőváz
Első futómű: 48 mm-es teljesen állítható fordított White Power teleszkópvilla, 200 mm rugóút
Hátsó futómű: Progresszív felfüggesztés, teljesen állítható White Power rugóstag, 210 mm rugóút
Kerekek: 17 x 3,5 elöl, 17 x 5,5 hátul
Gumik: 120/70-ZR17 M/C elöl, 180/55-ZR17 M/C hátul
Első fék: 305 mm-es úszóágyazású dupla Brembo tárcsafék, négydugattyús radiális féknyergekkel
Hátsó fék: 240 mm-es úszóágyazású Brembo tárcsafék, kétdugattyús féknyereggel
Tengelytáv: 1510 mm
Villaszög: 65,1 °
Utánfutás: 110 mm
Szabad magasság: 195 mm
Ülésmagasság: 865 mm
Üzemanyagtank térfogata: 19 liter
Félszáraz tömeg: 191 kg