A franciáké a legerősebb?

2013.12.05. 13:09

Villámgyors sportmotort mutatott be a párizsi Salon de la Moto kiállításon a Voxan. A franciák Wattman névre keresztelt modellje eséllyel pályázik a világ legerősebb elektromos gépének címére, hiszen villanymotorja nagyjából kétszáz lóerős, csúcsnyomatéka pedig 200 newtonméteres.

A Monacóban tervezett, ám Franciaországban gyártott Wattmannak mindössze 3,4 másodpercre van szüksége a 0-100 km/h-s sprint teljesítéséhez, 5,9 másodperc alatt pedig már 160-ra gyorsul. Végsebessége 170 km/h körüli. Ezek az adatok különösen a 350 kilogrammot megközelítő tömeg tükrében tűnnek meggyőzőnek. A gyártó ígérete szerint visszafogott stílusban akár 180 kilométert is megtehet egyetlen töltéssel a Wattman, melynek akkumulátorát gyorstöltővel akár fél óra alatt 80 százalékra tölthetjük.

A futóműben elöl egy igen elterjedt megoldást választottak, hiszen 43 milliméteres, fejre állított villát alkalmaztak,hátul kettős lengővilla és két rugóstag kapott helyet. A megállást elöl - a Brough Superior SS100-ashoz hasonlóan - a Beringer 4D rendszerű, négytárcsás megoldása segíti, 230 milliméteres tárcsákkal és négydugattyús nyergekkel. Hátra egy darab 230 mm-es Beringer-tárcsát szereltek, kétdugattyús nyereggel.

A Voxan Wattman áráról egyelőre semmit nem tudni, az viszont biztosnak tűnik, hogy kis szériában, főleg megrendelésre készül majd a modell.