Ki a hibás, ha hiányzik a lóerők negyede?

2014.12.28. 14:07 Módosítva: 2014.12.28. 14:50

Rendkívül kellemetlen hírrel kellett szembesülniük azoknak, akik Indiában Triumph Street Triple-t vásároltak: az ígért 106 lóerő helyett mindössze 80 állt a rendelkezésükre. Így hiába várták, hogy a világ egyik legjobb naked bike-jával fűzzék össze a kanyarokat, pont attól a tüzijátéktól lettek megfosztva, amiről már mi is dicshimnuszt írtunk. Ilyenkor teljes joggal érezhették, hogy alaposan átverték őket.

Fotó: Triumph

Az ügyben az indiai országos autóipari kutató egyesület, az ARAI (bár a név egyezik, semmi közük a méregdrága japán bukósisakokhoz) vizsgálatot indított, és megerősítették, hogy a százhat lóerő valóban csak nyolcvan, és a többi huszonhat tényleg hiányzik.

Na de hová lett a teljesítmény negyede? A választ a Triumph európai központja adta meg: a világ bizonyos részeire lefojtott teljesítménnyel szállítják a motorokat, így például Brazíliába és Indiába is, hogy megfeleljenek az ottani előírásoknak és a környezetnek - ezeken a vidékeken nem csak a szabályozások térnek el, hanem például a benzin összetétele is. A gondot nem is ez jelentette, hanem az indiai importőr lustasága, akik egy az egyben átvették az európai honlap tartalmát, például a motorok leírását és a műszaki adatait is, amiket csak nemrégiben, a botrány kipattanása után javítottak.

Fotó: Triumph
Fotó: Triumph

Mivel nem a gyártó, hanem az indiai forgalmazó tájékoztatta félre a vevőket, nekik kell kompenzálniuk az ügyfeleket, akik sok teszt elolvasása után megkívánták a tüzes háromhengeres motort, de sajnos csalódniuk kellett. Ők most választhatnak a körülbelül 400 ezer forintos kártérítés és a 600 ezer forintnyi ajándék kiegészítő között – a hiányzó lovakat viszont nem kapják meg.