Őrült rohanás

2007.09.05. 16:11

„Csak három sport létezik: bikaviadal, motorverseny és hegymászás. Az összes többi csak játék.” – Ernest Hemingway.

Hihetünk a Nobel díjas életművésznek, hiszen sok izgalmas dolgot kipróbált életében, többek között négy feleséget is. Mi lehet hát a motorversenynél még élvezetesebb? Például egy hosszú távú motorverseny, az Endurance.

A hétvégén elkényeztette a Hungaroring a gyorsasági motorsportért rajongókat. Dunlop Trophy 600 és Open, Suzuki GSX-R Kupa kétszer, Cseh Open, Alpok Adria Superstock, Superbike, Superstock 600, Supersport, 125 GP, 125 SP futamok - hú, még leírni is sok, nem hogy végig szurkolni. A Superstock VB-n induló Németh Balázs edzésnek tekintette az AA Superstock futamot, amit fölényesen meg is nyert, s kategória csúcsot döntött a superbike-okat megszégyenítő 1:52,9-es köridejével. A GSX-R Európa Kupában versenyző Rizmayer Gábor az előbbi versenyen bronz serleggel gazdagodott, az AA Superstock 600 futamot pedig megnyerte a harmadik Talmácsi Gergő előtt. Végh Jana második lett az AA Superbike-ban, míg az EB-t vezető szélvész gyors Győrfi Alen a dobogó tetejére állhatott az AA GP 125 futam végén.

Hazánk legrangosabb motorversenyén sok olasz, osztrák, cseh, horvát és magyar versenyző töltötte meg a depót és a parkolókat, Talmácsi Gergőék boxát pedig rengeteg érdeklődő, akik a családdal együtt üvöltötték végig Gábor misanói bravúrját a TV előtt.

A hazai kupákban indulók is nagyon élvezetes futamokat produkáltak, az amatőr versenyzők pedig hihetetlenül begyorsultak s lassan csak a szponzorok hiánya miatt hívhatjuk őket amatőrnek.

A lelátókon az ingyenes belépők ellenére viszont alig ült valaki. A maroknyi csapatot valószínűleg a Forma 1 utáni sörözésből későn felébredt egy-két másnapos német turista alkotta. A borsos árú depó jegyek azonban szépen fogytak, és kiváló hangulat uralkodott a napsütötte padockban. A rengeteg futam kellően lefárasztotta a boxok, rajtrács és terasz között futkosó szurkolókat is, így sokan hazamentek már az utolsó verseny előtt. Bánhatják, mert a végére maradt a motorversenyek eszenciája, a 200 mérföldes Endurance!

Az esemény ez alkalommal már az Alpok-Adria Endurance Bajnokság harmadik futamaként szerepelt, de egyben ismét kiírásra került a BRO Fun Racing Endurance verseny is, a hazai amatőr és profi versenyzők nagy örömére. 200 angol szárazföldi mérföld, azaz 321,869 km. Ez a Hungaroringre vetítve 74 kört jelent, ekkora távot kell megtenniük a versenyre nevező 2 vagy 3 fős csapatoknak egyazon motoron. Mármint nem összesen, hanem csapatonként egy motoron... A pilóták akárhányszor válthatják egymást, tankolhatnak, gumit cserélhetnek, vakarózhatnak, tévézhetnek, kártyázhatnak, a lényeg, hogy a végén az ő motorjuk tegye meg leggyorsabban a versenytávot saját kerekein.

Az Endurance versenyeket nemcsak a kiállások és a hosszú táv teszi érdekessé, de az őrült rohanás is a rajtnál. A motorokat kvalifikáció szerinti sorrendben leállítják a célegyenes egyik oldalára, a pilótákat pedig átzavarják az aszfalt másik szélére. Versenygépekről lévén szó, a kitámasztó hiányában nem lehet őket csak úgy leállítani, így a csapat egyik tagja – lehet szerelő is – tartja a farokidomot addig, míg egy sípszó elhangzása után a versenyző az úton átszaladva rápattan a gépére és indít. A futás tulajdonképpen egy őrült rohanás, nemcsak azért, mert speed csizmában a gyaloglás is kihívás, de azért is, mert értékes helyeket lehet veszíteni egy elrontott indulással.

A vágta a tavalyi győztes Németh Balázsnak ment a legjobban, aki az időmérőn az első helyet szerezte meg csapattársával, Kispataki Viktorral sok olasz – köztük nem egy a VB-n is induló – csapat előtt. A 11 talján és 19 magyar csapat sikeresen vette a startot, és baleset nélkül indultak el, ami nem kis teljesítmény, hiszen az ilyen típusú rajtnál mindenki keresztbe-kasul közlekedik a motorokkal. A ferdén állított vasakkal ki kisebb, ki nagyobb ívben gyorsít ki, és előre tekintve igyekszik kiszorítani az oldalról jövő támadókat. A legendás Harmati Árpádot majdnem rátolták a fényképezőmre, de szerencsére csak egy remek kép lett a találkozásunk eredménye.